Hvem var Stephen Hawking?
Stephen Hawking var en britisk fysiker og matematiker som betraktes som en av de mest berømte vitenskapsmennene i det 20. og 21. århundret.
Han sto bak noen av vitenskapens mest banebrytende teorier om svarte hull og forsøkte å kombinere relativitetsteorien og kvantemekanikken i én samlet teori han døpte «teorien om alt».
Selv de som ikke kjente til Stephen Hawkings forskning, kjente ham som fysikeren med datastemmen som skyldtes at han led av sykdommen ALS.
Svarte hull var gjennombruddet
Stephen Hawking ble født 8. januar 1942 i Oxford i England. Som 17-åring begynte han å studere fysikk og kjemi på University of Oxford, men kjedet seg veldig fordi undervisningen var «latterlig lett».

Stephen Hawkings IQ lå rundt 160, noe som er på høyde med Albert Einstein. Da en journalist i 2004 spurte ham hvor høy IQ-en hans var, svarte han: «Jeg har ingen anelse. Folk som skryter av IQ sin, er tapere.»
Hawking tok bachelorgraden sin i fysikk med toppkarakter i 1962. Deretter fortsatte han utdannelsen og senere karrieren hos Oxfords rival, universitetet i Cambridge, der han spesialiserte seg på svarte hull.
I doktorgradsavhandlingen sin fra 1966 undersøkte han konsekvensene av universets utvidelse, og dette ble begynnelsen på den karrieren som skulle gjøre ham til en av verdens mest berømte forskere.

Da University of Cambridge gjorde Stephen Hawkings ph.d.-avhandling fra 1966 tilgjengelig på nettet, var etterspørselen så stor at universitetets hjemmeside gikk ned.
Det ble imidlertid spesielt utforskningen av svarte hull som kom til å definere hans senere karriere.
Men før Stephen Hawking ble verdensberømt for sine banebrytende teorier om svarte hull, falt astrofysikeren selv ned i et svart hull av depresjon.
Hvorfor var Stephen Hawking lam?
Slår legenes odds
I 1963 fikk Stephen Hawking diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose). ALS er en sjelden sykdom som bryter ned kroppens organer, og legene ga ham bare to år å leve.
I 1970 ble Stephen Hawking lam fra halsen og måtte sitte i rullestol. I 1985 kunne han ikke lenger snakke selv og kommuniserte med en datastemme gjennom en såkalt talesyntese som gjør om tekst til tale.
Slik fungerer Stephen Hawkings talemaskin
Stephen Hawkings robotaktige stemme ble skapt av en såkalt talesyntese – et apparat som gjør om tekst til tale. Først går vitenskapsmannens kommunikasjon gjennom et avansert system der et kamera registrerer bevegelser i en muskel i det ene kinnet hans. Senere gjør spesiell programvare om bevegelsene til ord og setninger som blir lest opp.
Da jeg fikk diagnosen, følte jeg at livet mitt var over, og at jeg aldri ville innfri det potensialet jeg selv følte jeg hadde», skrev Stephen Hawking i selvbiografien sin, «My Brief History».
Men på en mirakuløs måte endte han med å leve 27 ganger lenger med sykdommen enn legene først spådde.

Stephen Hawking deltar på en ALS-kongress i San Francisco i 1980-årene. De fleste med ALS lever to-fem år etter diagnosen, men Stephen Hawking levde med sykdommen i mer enn et halvt århundre.
Hva var Stephen Hawking mest berømt for?
Tenker ut teorien om alt
Stephen Hawking er mest berømt for sin banebrytende teori om svarte hull. Tidligere var den vanlige oppfatningen av svarte hull at tyngdekraften der var så voldsom at ikke engang lys kunne slippe unna dem.
Men det endret seg med Stephen Hawkings teori i 1971. Her hevdet han at svarte hull spontant sender ut en begrenset, men kontinuerlig mengde lys. Dermed lekker svarte hull sakte partikler og tømmes altså med tiden for energi helt til de til slutt eksploderer.
Teorien om de svarte hullenes «lekkasje» er i dag kjent som hawkingstråling.

Stephen Hawking var ikke bare populær i vitenskabelige kretser. Han ble verdensberømt med bestsellere som “Univers uten grenser” (utg. 1988) og “Universet i et nøtteskall” (utg. 2001).
Populært sagt undersøkte Stephen Hawking hvordan rom og tid så ut ved universets opprinnelse, og hvordan det ser ut midt i et svart hull.
Han kalte selv teorien sin for «teorien om alt» som litt forenklet sagt forsøkte å kjede sammen fysikkens to store teorier – Einsteins relativitetsteori og Niels Bohrs kvantemekanikk.
Viktige år i Stephen Hawkings liv
1963: Får diagnosen ALS
Den bare 21 år gamle Stephen Hawking får diagnosen ALS (amyotrofisk lateralsklerose) som bryter ned kroppens organer. Legene gir ham bare et par år å leve, men mot alle odds lever astrofysikeren 27 ganger lenger enn legenes opprinnelige tidsfrist.1971: Kaster nytt lys over svarte hull
Stephen Hawking formulerer sin nå berømte teori om at svarte hull kan sende ut varmestråling, fordampe og til slutt forsvinne helt. Fire år senere publiserer han teorien sin i artikkelen «Particle Creation by Black Holes». Teorien om de svarte hullenes stråling er i dag kjent som «hawkingstråling».1988: Skriver en bestselger
Stephen Hawking utgir sin mest berømte bok, «Univers uten grenser». Boken selger mer enn ti millioner eksemplarer i verden, blir oversatt til 50 språk og forvandler astrofysikeren til en global superstjerne.2018: Vekker oppsikt fra graven
Etter at hans død kommer den siste vitenskapelige artikkelen fra Stephen Hawkings hånd ut. Artikkelen er skrevet med kollegaen Thomas Hertog og bruker kvantefysikk til å komme med spådommer om egenskapene til potensielle parallelle universer. I motsetning til andre forskere mente ikke Stephen Hawking at det kan eksistere uendelig mange mulige universer. Han foreslo i stedet at fysikkens lover bare tillater et begrenset antall mulige univers.
Stephen Hawking hadde imidlertid ikke bare blikket rettet mot stjernene. I de siste årene av livet sitt involverte han seg ofte i debatten om alt fra klimaendringer til kunstig intelligens.
«Når vi kan designe datavirus, vil noen etter hvert designe kunstig intelligens som kan forbedre og reprodusere seg selv. Det vil bli en ny livsform som kan utkonkurrere menneskene», uttalte Stephen Hawking til magasinet Wired i 2017.
Når døde Stephen Hawking?
Stephen Hawking døde 14. mars 2018, 76 år gammel, og den ikoniske datastemmen ble taus for alltid.
Fra hele verden strømmet det inn med hyllest og reaksjoner på hans død.
Den amerikanske astrofysikeren Neil deGrasse Tyson skrev at «Stephen Hawking har etterlatt et intellektuelt vakuum». Den amerikanske romfartsorganisasjonen, Nasa, hyllet Stephen Hawking med ordene: «Teoriene hans åpnet et univers av muligheter».
Stephen Hawking fikk imidlertid selv det siste ordet. I boken «Brief Answers to the Big Questions» som kom ut etter at hans død, formulerte han hele livsfilosofien sin i én setning: «Husk å se opp på stjernene og ikke ned på føttene dine».
Stephen Hawkings mest minneverdige medieopptredener
Stephen Hawking var kjent langt ut over universitetets intellektuelle miljø. Geniet med robotstemmen har underholdt i utallige amerikanske talkshow, opptrådt i komedieserien «The Big Bang Theory», gjestet den populære animasjonsserien «The Simpsons» og faktisk fått skildret livet sitt i en Oscar-vinnende Hollywood-film.
Ga genialt svar til programvert
Stephen Hawking var nesten like berømt for sin tørre humor som for sine vitenskapelige teorier. Som han selv formulerte det, ville «livet være tragisk hvis det ikke var morsomt».
I 2014 var han gjest det amerikanske talkshowet «Last Week Tonight» med programlederen John Oliver. Etter hvert spør John Oliver om det finnes et alternativt univers der han er smartere enn Stephen Hawking. «Ja, og det finnes også et univers der du er morsom», var svaret fra fysikeren.
Var fast gjest i «The Simpsons»
Stephen Hawking opptrådte fire ganger i den populære animasjonsserien «The Simpsons».
«Like mange mennesker kjenner meg fra «The Simpsons» som fra vitenskapen min», uttaler han i denne videoen der han også avslører hvorfor han takket ja til å slutte seg til den dysfunksjonelle gule familien.
Ble tilbedt i serien «The Big Bang Theory»
Den amerikanske komedieserien «The Big Bang Theory» følger de to talentfulle unge fysikerne Sheldon og Leonard samt vennene Raj og Howard og naboen Penny.
I en episode snakker Sheldon med sitt idol Stephen Hawking over en Skype-forbindelse. «Det er forferdelig at du aldri har fått nobelprisen», utbryter han forarget. Stephen Hawking svarer: «Det er greit, jeg har vært med i «The Simpsons» og i «Star Trek.»
Stephen Hawking opptrådte i alt sju ganger i The Big Bang Theory. Du kan se alle opptredenene hans i denne videoen.
Skuespiller fikk Oscar-gull for Hawking-portrett
Stephen Hawking vant aldri nobelprisen. Til gjengjeld ga han den britiske skuespilleren Eddie Redmayne i 2015 muligheten til å vinne en Oscar for beste mannlige hovedrolle. Skuespilleren fikk nemlig prisen for rollen som Stephen Hawking i filmen om fysikerens liv, «The Theory of Everything».
Filmen fra 2014 er skrevet på bakgrunn av en bok av Stephen Hawkings tidligere kone, Jane Hawking. Da Eddie Redmayne vant sin Oscar, gratulerte Stephen Hawking sitt filmatiske motstykke på Facebook. «Bra jobba, Eddie. Jeg er stolt av deg», skrev han. «Det var øyeblikk da jeg trodde du virkelig var meg.»