NASA/JPL-Caltech/T. Pyle (IPAC)
Eventuell vy på en planet

Webb-romteleskopet: Første «bilde» av stjernen i beboelig solsystem

Ut fra offentlig tilgjengelige rådata fra Webb-romteleskopet har en amatørastronom konstruert det første «bildet» av stjernen i planetsystemet TRAPPIST-1 – en av de beste kandidatene til liv i verdensrommet.

Det ser ut som noe fra et dataspill fra 1980-tallet. Et kornete bilde med hvite, oransje, svarte og gule farger.

Men det kan være et banebrytende framskritt for astronomien.

Det forestiller nemlig stjernen TRAPPIST-1 fra planetsystemet av samme navn som bare befinner seg 40 lysår fra jorden.

Det er en bruker på det sosiale mediet Reddit med brukernavnet arizonaskies2022 som hevder å ha konstruert bildet av TRAPPIST-1 ut fra offentlig tilgjengelige data fra James Webb-romteleskopet. Samme bruker har også lastet opp et såkalt spektrum av lyset fra stjernen.

«Begge bilder er fra offentlige rådatafiler jeg fant og lastet ned fra MAST-hjemmesiden», forklarer arizonaskies2022 i en tråd for Webb-romteleskopet på Reddit.

trappist-1 billede data james webb

Det er en bruker på det sosiale mediet Reddit, med navnet arizonaskies2022, som har behandlet rådata fra NIRISS-måleinstrumentet på James Webb-romteleskopet for å skape dette bildet av eksoplanet-vertsstjernen TRAPPIST-1.

© arizonaskies2022/Reddit

«Jeg gjennomførte minimal behandling, og ingen av bildene er beskåret, bare litt strekk og farge.»

Farger avslører kjemi

Selv om det er bemerkelsesverdig hvis det kornete bildet satt sammen av Reddit-brukeren virkelig er et bilde av TRAPPIST-1, er det spektrum-bildet som kan vise seg å gjemme på den største oppdagelsen.

Forskere holder fortsatt på å undersøke de offentlige dataene fra Webb-romteleskopet, særlig fordi det i observasjonene som Reddit-brukeren har brukt, er tegn til at en av de sju planetene i planetsystemet, TRAPPIST-1b, kanskje passerer inn foran stjernen.

Det er spesielt interessant fordi stjernelys som har passert gjennom atmosfæren til en planet, kan inneholde viktig kunnskap om sannsynligheten for liv der.

I et spektrum er lys eller stråling delt i farger alt etter bølgelengde. Fordi hvert kjemisk element utstråler og absorberer ulike bølgelengder av lys, kan forskere bruke spektrumet til å avgjøre om det for eksempel finnes CO2 i atmosfæren på en planet.

trappist-1 spektrum molekyler

Dette spektrumet, skapt basert på rådata fra Webb-romteleskopet, kan inneholde kunnskap om atmosfæren på en av TRAPPIST-1-planetene.

© arizonaskies2022/Reddit

Med spekteret lastet opp på Reddit er håpet altså at TRAPPIST-1b kan måles og analyseres.

Planeten er på størrelse med jorden.

Den er for tett på planetsystemets røde dverg til at det kan være sjanse for liv på overflaten.

Men data om planetens atmosfære vil være et kolossalt skritt framover for eksoplanetvitenskapen.

En talsperson fra det amerikanske romdatasenteret, Space Telescope Science Institute (STSI), har bekreftet at bildene ser ut som forskerne forventet.

Alle kan være med

Det er Webb-romteleskopets instrument NIRISS (Near InfraRed Imager and Slitless Spectrograph) som observerte TRAPPIST-1.

Space Telescope Science Institute (STSI) administrerer deretter alle data fra romteleskopet og sender dem videre til forskere tilknyttet Webb-romteleskopet som har eksklusiv adgang i et par måneder.

Deretter er de fleste rådata åpne for offentligheten.

Med de riktige dataprogrammene og den rette kunnskapen kan alle gjøre om disse dataene til bilder eller spekter.

trappist-1 solsystemer jorden

De sju planetene ligger så tett på hverandre og den lille, kjølige, rød dvergstjernen at de kan passe inn i det innerste av vårt eget solsystem. Planetene e, f og g er plassert innen den beboelige sonen.

© NASA/JPL

TRAPPIST-1

Planetsystem som ble oppdaget i 2016, og som befinner seg 40 lysår fra jorden.

Systemet er trolig 7 milliarder år gammelt og har en liten, kjølig rød dvergstjerne i sentrum. Rundt den går sju planeter på størrelse med jorden i bane, og tre befinner seg i den beboelige sonen.

Planetene er så tett på hverandre at man kan se de andre med det blotte øye hvis man står på en av dem.

Flere av planetene viser tegn til vann og dermed mulighet for liv.

STSI er så interessert i å få med vanlige innbyggere i prosjektet at de avholder webinarer og kurs der alle kan lære å bearbeide Webb-romteleskop-data.

Det kan være en god idé å gjøre seg klar, for det er allerede varslet at nye data er på vei om TRAPPIST-1.