Vinn en stjernekikkert

Du kommer helt nær måneoverflaten og kan stirre rett inn i nabogalaksene våre. Svar på konkurransen og vinn et astronomisk teleskop i den absolutte stjerneklassen.

Robson Hatsukami Morgan

Teleskopet kommer helt innpå

Stjernekikkerten er svært lyssterk og forstørrer opp til 400 ganger – nok til å gi deg et helt nytt inntrykk av nattehimmelen. Her er et par eksempler på hva du kan forvente.

Måneoverflaten trer tydelig fram:

Teleskopet serverer deg månen på sølvfat. Den trofaste følgesvennen vår er ikke mer enn 382 000 kilometer unna og er flombelyst av sola. Du kan se detaljer som kraterkanter, lavasletter og skyggelandet mellom den mørke og lyse siden av månen.

© Shutterstock

Ringene til Saturn kommer til syne:

Hvis du vil litt lenger ut i solsystemet, trer Saturn og ringene rundt den tydelig fram i søkeren. Ringene består av is, støv og småstein, og astronomene studerer dem fremdeles ivrig for finne ut akkurat hvordan de er blitt til. Den gulaktige fargen til selve Saturn kommer av ammoniakk i atmosfæren.

© Wikimedia Commons/Jeff Barton

Oriontåka gløder rødgrønt:

Mer enn tusen lysår unna ser du en av de store stjernefabrikkene i Melkeveien, Oriontåka. Du kommer så nær de nydannede og svært varme stjernene midt i tåka at du nærmest kjenner hvordan de pumper energirikt ultrafiolett lys inn i de omkringliggende gassene. Det er det som får hele området til å gløde i røde og grønne sjatteringer.

© CC

Andromedagalaksen lyser opp:

Melkeveien er ingen begrensning for Bresser-teleskopet, som også gir flott utsikt til nabogalaksen vår, Andromedagalaksen. Den ligger så langt borte at lyset fra stjernene der bruker 2,3 millioner år på å nå oss her på jorda.

© Shutterstock

Les også:

Solen

20. mars: Se solen skinne om natten

1 minutt
Saturn
Solsystemet

Istykkerrevet måne ga Saturn ringene

2 minutter
Saturn_solar system theme
Solsystemet

Saturn: Gassplaneten med de flotte ringene

4 minutter
Mest populære

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!