Aladin Lite/2MASS
stjerne stephenson 2 18

Topp 5: Hvilke stjerner er de største i universet?

Når jeg ser opp, tenker jeg at de klareste stjernene er nærmest jorden. Men hvis alle de stjernene astronomene kjenner, regnes med, hvilke er da de aller største?

Stephenson 2-18

stjerne stephenson 2 18
© Aladin Lite/2MASS

2150 ganger solens størrelse

Rekordholderen befinner seg 20 000 lysår fra jorden. Den røde superkjempen gir astronomer hodebry fordi størrelsen strider mot gjeldende teorier om stjerners utvikling, der grensen går ved om lag 1500 ganger solens radius. Hvis Stephenson 2–18 lå der solen ligger, ville den nå ut forbi Saturns bane.

UY Scuti

Stjerne uy scuti
© Aladin Lite/2MASS

1708 ganger solens størrelse

Den røde superkjempen UY Scuti, 9500 lysår fra jorden, er en såkalt variabel stjerne. Det betyr at lysstyrken varierer rytmisk. Det samme gjør størrelsen, som derfor er vanskelig å fastslå nøyaktig.

V354 Cephei

stjerne v354 cephei

1520 ganger solens størrelse

Stjernen er en såkalt irregulær variabel rød superkjempe. Irregulær betyr at strålingen varierer, men uten noen fast rytme. Som andre kjempestjerner er den kald – overflatetemperaturen er «bare» om lag 3225 grader.

VY Canis Majoris

Stjerne canis major
© Aladin Lite/2MASS

1420 ganger solens størrelse

En av de mest lyssterke stjernene astronomene kjenner, er i stjernebildet Store hund. Stjernen ble oppdaget i 1801, og lysstyrken ser ut til å ha falt siden.

KY Cygni

Stjerne ky cygni
© Erik Larsen

1420 ganger solens størrelse

KY Cygni, 5000 lysår fra jorden, befinner seg i stjernebildet Svanen. Den røde superkjempen burde på grunn av sin størrelse og stråling være synlig for det blotte øye, men støv eller gass absorberer lyset fra stjernen så vi ikke kan se det.