NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez
Artist image – JWST i rommet

Verdens største romteleskop fanger det skarpeste bildet noen gang

Det ekstremt kraftige James Webb-teleskopet har tatt sitt første fokuserte foto. Og det er det klareste infrarøde bildet som noen gang er fanget fra verdensrommet.

Etter flere ukers jobb med å justere 18 gigantiske gullspeil har verdens største romteleskop, James Webb-teleskopet, endelig tatt sitt første fokuserte bilde fra verdensrommet.

Med speilene innstilt er det ekstremt kompliserte apparatet, som ble påbegynt for over 30 år siden, nå endelig klar til å utforske universet.

«Dette er det skarpeste bildet du kan få fra et teleskop av denne størrelsen», het det fra en av forskerne som står bak teleskopet, Marschall Perrin, da bildet ble vist på en pressekonferanse for et par dager siden.

18 øyne stirrer ut i universet

2MASS J17554042+6551277

Nasa brukte en stjerne som kalles 2MASS J17554042+6551277 til å stille inn de 18 gullspeilene på det samme objektet. Resultatet er det klareste infrarøde bildet fra verdensrommet vi noen gang har sett.

© NASA

På bildet ser vi en stjerne med navnet 2MASS J17554042+6551277. Og selv om selve stjernen er relativt vanlig, er ikke bildet det.

Operatørene bak teleskop, som har kostet ti milliarder dollar, har brukt flere uker på å stille inn de 18 speilene.

Speilene er James Webb-teleskopets øyne i verdensrommet. Og med et samlet areal på 25 kvadratmeter er det mangekantete apparatet mye større enn forgjengeren, Hubble-telskopet, som hadde et speilareal på 4,5 kvadratmeter.

De store speilene gjør det mulig å se lenger ut i universet. Men for at de kan smelte sammen til én samlet enhet, må hvert eneste speil stilles inn med nanometer-presisjon.

Nå venter neste oppgave

Da teleskopet sendte sitt førte bilde hjem til jorden i februar, var speilene fortsatt ikke fokusert, og resultatet var derfor uklart.

Men selv om instrumentene i teleskopet fortsatt ikke er fullt justert, er bildet likevel knivskarpt.

Den neste oppgaven er å få speilene til å fungere optimalt sammen med andre instumenter i teleskopet, som for eksempel de infrarøde spektrografene.

Den oppgaven vil ifølge forskerne være avsluttet tidlig i mai eller kanskje enda tidligere.

Slik skal verdens største romteleskop kartlegge universet:

Speil fanger usynlig lys fra universet

Når Webb-teleskopet er foldet ut og på plass, begynner oppdraget for alvor. Hovedspeilet fanger opp infrarødt lys – altså varmestråling – fra fjerne himmellegemer, og via det sekundære speilet sendes det videre til instrumentene i teleskopet.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Gullspeil samler strålingen

Hovedspeilet består av 18 sekskantede speil av det sterke lettmetallet beryllium. Speilene er slipt med en presisjon på 20 milliondeler av en millimeter og belagt med gull, som reflekterer infrarød stråling veldig godt.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Instrumenter analyserer lyset

Instrumentpakken bak speilet inneholder infrarøde kameraer og spektrografer. Spektrografene analyserer bølgelengdene som avslører både temperatur og kjemisk sammensetning i de gjenstandene teleskopet rettes mot.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Solskjerm senker temperaturen

Instrumentene tåler ikke varme, og en 150 kvadratmeter stor solskjerm beskytter dem mot solstråling. Skjermen består av fem lag plastfilm som reflekterer strålingen og holder temperaturen under –225 °C.

Alexandr Mitiuc/Imageselect/NASA/Shutterstock & Lotte Fredslund