Stort teleskop – Arecibo – midt i den puertoricanske jungle

Slitne kabler sender alienjeger i graven

Arecibo-teleskopet i jungelen i Puerto Rico har jaktet på liv i verdensrommet siden 1963. Men nå setter en katastrofal ulykke punktum for utforskningen.

Arecibo-teleskopet i jungelen i Puerto Rico har jaktet på liv i verdensrommet siden 1963. Men nå setter en katastrofal ulykke punktum for utforskningen.

Shutterstock

Plassert mellom bakkene i jungelen i Puerto Rico har Arecibo-teleskopets 305 meter brede tallerkenformede parabol skapt assosiasjoner til en annen verden – akkurat som de fjerne planetene og ubeskrevne himmelfenomenene teleskopet har oppdaget.

Men nå er det slutt for verdens nest største radioteleskop.

Areciboteleskopet har fået revet et 30 meter langt hul efter et kabel er styrtet ned.

I august 2020 røk en kabel og rev et 30 meter langt hull i teleskopets store parabol.

© University of Central Florida

I november knakk en bærende kabel.

Skadene viser seg nå å være så store at de ikke vil lønne seg å utbedre dem, og det 57 år gamle radioteleskopet vil i stedet bli revet.

Mest kjent er Arecibo kanskje for rollen som alienjeger innen den grenen av vitenskapen som kalles SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence. Teleskopet har blant annet sendt informasjon om menneskelig DNA ut i universet, og det har skannetgalaksen vår for radiobølger sendt ut av fremmede livsformer.

Arecibos detektivarbeid sikret blant annet teleskopet en rolle i den oscarvinnende filmen «Contact» fra 1997.

Ifølge planene fortsetter arbeidet på Arecibo med noen av observatoriets andre, men mindre kraftige instrumenter, for eksempel LIDAR-fasiliteter som observerer solens partikkelutladninger og forstyrrelser i magnetosfæren.

Men de store vitenskapelige milepælene hører til fortiden for Arecibo, som i nesten 60 år kunne se ut i verdensrommet som ingen andre teleskoper.

📡 Se 5 av Arecibos største bragder: