JPL-Caltech/NASA

Romteleskop skal finne spor av universets fødsel

Teleskopet SPHEREx skal løse noen av astronomiens aller største gåter og blant annet finne ut om big bang-teorien holder.

NASA har nå endelig bestemt seg for å sende opp et nytt romteleskop ved navn SPHEREx i 2024 eller 2025.

Teleskopet skal besvare tre av astronomiens største spørsmål ved å undersøke det infrarøde lyset fra nære og fjerne himmellegemer.

Det infrarøde lyset fra fjerne galakser skal brukes til å tegne 3D-kart som viser presis plassering.

Satellitten SPHEREx skal kartlegge himmelen i det i det infrarøde området. Tre skjermer omkring kameraet beskytter det mot solens stråler og gjenskinnet fra jorden.

© JPL-Caltech/NASA

Fordelingen av galaksene kan avsløre om big bang-teorien om universets fødsel holder stikk. Et sentralt punkt i teorien er at universet utvidet seg med ekstrem hastighet like etter at det ble født.

Inflasjonen har etterlatt spor

Utvidelsen, som også kalles inflasjonen, foregikk i under en milliarddel av en milliarddel av et sekund etter big bang, og ifølge teorien har den satt sitt avtrykk i stoffets fordeling i dagens univers.

3D-kartet over milliarder av galakser skal vise om det forutsagte mønsteret finnes i virkeligheten, og dermed om teorien kan bekreftes.

© Shutterstock

3 facts om universets inflation

Eksplosiv vekst: Fra å være på størrelse med en hydrogenkjerne ble universet som en grapefrukt.

Ensartethet: Inflasjonen kan forklare hvorfor universet ser ut til å være likt i alle retninger.

Geometri: Inflasjonen kan også forklare hvorfor universet i dag ser ut til å være flatt.

Det infrarøde lyset fra de fjerne galaksene skal dessuten avklare hvordan universets første stjerner ble skapt.

SPHEREx har instrumenter som kan splitte lyset i 102 bølgelengder, og sammensetningen av dem kan avsløre hvilke grunnstoffer som var til stede da de første stjernene ble tent.

Skal finne vann i Melkeveien

Dessuten skal teleskopets målinger brukes i astronomenes jakt på vann i vår egen galakse, Melkeveien.

Ifølge teorien spiller iskrystaller en viktig rolle for dannelsen av solsystemer fordi de virker som et lim som klistrer støvpartikler sammen og dermed er avgjørende for at stoffet omkring nyfødte stjerner kan samle seg til planeter.

Forskerne vil gjerne finne ut hvor vanlige iskrystaller er i unge solsystemer, og dermed også hvor sjeldent vårt eget, vannrike solsystem er.