Kjempeteleskop skal jakte på liv i nyoppdaget solsystem

Verdens største romteleskop skal fra neste år lete etter svaret på et av menneskehetens eldste spørsmål: Finnes det liv andre steder enn på jorda?

James Webb-teleskopet skal blant annet undersøke om planetene i Trappist 1-systemet har vann, metan og oksygen, siden det kan gi forskerne et bilde av sjansen for liv.

© Shutterstock

Det er 6200 kilo tungt og dekket av gull. Og det skal på jakt etter svar på et av menneskehetens største spørsmål.

James Webb-teleskopet, som sendes opp gjennom atmosfæren til neste år, har blitt forskernes store håp for å studere planetene i det nyoppdagede Trappist 1-systemet og dermed også muligheten for å finne liv.

Det forklarer Doug Hudgins, som forsker på eksoplaneter ved NASA.

– Hvis de har atmosfærer, blir James Webb-teleskopet nøkkelen til å avsløre planetens hemmeligheter, sier han.

Verdens største romteleskop

Teleskopet er bygget gjennom et partnerskap mellom Esa, Nasa og Canadian Space Agency og skal populært sagt avløse Hubble-teleskopet, som har vært i bane rundt jorda siden 1990.

Men speilet er tre gange større, så det infrarøde teleskoper blir verdens største romteleskop når det i oktober 018 sendes mer enn 1,5 millioner kilometer opp fra overflaten.

Og det betyr også at den kan gi et unikt innblikk i om de sju nyoppdagede planetene har atmosfærer, og om de for eksempel inneholder eller oksygen, noe som kan være tegn på liv.

Atmosfære kan avsløre liv

For selv om tre av planetene ligger i den beboelige sonen, og forskerne allerede har et bilde av masse, størrelse og omløpstider, er det fortsatt en lang vei å gå før de kan betegnes som beboelige.

Der forklarer Maria Hjort, som forsker på eksoplaneter ved Stellar Astrophysics Centre i Aarhus.

– Vi vet ikke om noen av planetene for eksempel har en løpsk drivhuseffekt, som det er tilfellet på Venus, sier hun.