Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kina kaster seg inn i jakten på svarte hull

Fra 2025 skal et nytt romteleskop sende Kina helt i teten i jakten på universets tyngste objekter. Trolig kan teleskopet også løse gåten om hva nøytronstjerner består av.

Nasa

Et ambisiøst prosjekt skal bringe Kina helt i front når det gjelder utforskning av universet.

Det nasjonale kinesiske senteret for romforskning har nettopp offentliggjort planer om å sende opp et romteleskop som skal studere himmelen i røntgenbølgeområdet.

Teleskopet eXTP skal blant annet fange opp røntgenstråling fra nøytronstjerner.

© Université de Genève

Teleskopet blir en etterfølger til de to andre røntgenteleskopene som er i bane rundt jorda – Nasas Chandra og ESAs XMM-Newton, som begge ble sendt opp i 1999.

Teleskop leter i nabolaget vårt

Den viktigste oppgaven er å studere fenomener som ligger langt ute i universet, blant annet stjerne- og galaksedannelse.

Kinesiske eXTP vil derimot fokusere på himmellegemer som ligger nærmere oss. For eksempel skal teleskopet granske nøytronstjerner og oppklare om de virkelig består av nøytroner, eller om trykket er så høyt at også nøytronene er slått i stykker til kvarker.

Ekstrem fysikk under lupen

Ifølge prosjektets leder, Lu Fangjun, håper de å finne og undersøke svarte hull – og aller helst svarte hull som smelter sammen.

Alle disse observasjonene skal bidra til innsikt i den fundamentale fysikken som bestemmer hvordan materien oppfører seg under ekstreme forhold vi ikke kan gjenskape her på jorda.

Les også:

Stort teleskop – Arecibo – midt i den puertoricanske jungle
Teleskop

Katastrofal ulykke sender alienjeger i graven

3 minutter
Svarte hull

Black friday: Svarte hull punkterer universet

29 minutter
Teleskop

Spitzer-teleskopet går av med pensjon

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul