Dynamikken mellom solens og jordens bevegelser skaper i alt fem Lagrange-punkter. Tre av dem ligger på den linjen som går gjennom sentrum av både solen og jorden, mens de siste to ligger i jordens bane, henholdsvis foran og bak kloden vår.
Tilsvarende er det fem Lagrange-punkter i andre systemer der to tunge legemer går i bane rundt hverandre – for eksempel solen og Jupiter eller jorden og månen.
Teleskopet vender ryggen til oss
For Webb-teleskopet er plasseringen i L2 optimal. Teleskopet er utstyrt med en stor, beskyttende solskjerm som vender inn mot både jorden og solen. Dermed kan teleskopet ved L2 hele tiden «vende ryggen» til den varmestrålingen som kommer fra solen og jorden, og som ellers ville forstyrre de observasjonene teleskopet foretar av fjernere himmellegemer.
Plasseringen ved L2 har tidligere blitt utnyttet av satellittene WMAP og Planck, som kartla universets bakgrunnsstråling.
På den andre siden av jorden, ved Lagrange-punktet L1, har andre satellitter tatt opphold. Her er det god sikt til solen noe som blant annet har vært en fordel for solobservatoriet SOHO.