Første del til nytt gigant-teleskop er klar

Teknikere har nettopp gjennomført den største støpningen av et konvekst teleskopspeil noen gang. Det betyr at de nå er ett skritt nærmere å skape et av verdens største teleskoper.

Extremely Large Telescope skal plasseres midt i Atacama-ørkenen i Chile i hele 3060 meters høyde.

© ESO/L. Calçada

Jordlignende planeter, liv i verdensrommet, sorte hull og fordelingen mørk materie.

Der er massevis av mysterier å oppklare utenfor solsystemet, når et av verdens største infrarøde teleskoper etter planen står klar i 2024.

Extremely Large Telescope, som er navnet, er forskernes store håp for å gjøre nye oppdagelser i verdensrommet og finne svaret på noen av fysikkens største gåter.

Og nå har de nådd enda en milepæl: den største støpning av et konvekst speil noen gang.

Støpning av sekundærspeilet.

© ESO

Behandles i et år

Speilet skal fungere som et såkalt sekundærspeil, som skal fange opp lyset fra de ulike himmellegemene og sende det videre i teleskopet.

Det ferdige speilet blir 4,2 meter i diameter og vil veie hele 3,5 tonn. Det er det største sekundærspeilet i historien, og større enn hovedspeilet i mange av de største teleskopene vi har i dag.

Det enorme speilet er både krumt og «asfærisk», så det skaper den beste optiske effekten. Og det gjør både støpingen og slipingen ekstremt krevende.

Det betyr også at den støpte speilskive først må kjøles langsomt ned, grovslipes og varmebehandles i et år før den er helt ferdig.

Verdens største øye

Extremely Large Telescope er blitt kalt «verdens største øye mot himmelen» og skal plasseres midt i Atacama-ørkenen i Chile i 3060 meters høyde.

Teleskopet kommer til å levere bilder som er 15 ganger skarpere enn romteleskopet Hubble.