Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teleskop

Observatorium ser på stjerner om natten

Teleskoper avslører universet

Teleskopet ble først funnet opp rundt år 1600 i Nederland. I 1609 ble konstruksjonen forbedret av den italienske astronomen Galileo Galilei, som brukte det til å observere astronomiske fenomener. Galilei var blant annet den første til å få øye på fasene til Venus, Saturns ringer og de fire store månene som går i bane rundt Jupiter. Teleskopet har vært gjennom en rivende utvikling, og i dag blir de brukt til å undersøke vårt eget solsystem og lete etter eksoplaneter lenger ute i galaksen. Gå på oppdagelsesferd i artiklene våre og finn ut hvordan teleskoper spiller en avgjørende rolle i utforskningen av rommet.

Hubble-teleskopet i aksjon
© Shutterstock

Hubble-teleskopet

Hubble-teleskopet ble sendt opp i 1990 og blir fortsatt brukt den dag i dag. Teleskopet er oppkalt etter astronomen Edwin Hubble som særlig er kjent for å ha formulert Hubbles lov ut fra sine observasjoner av verdensrommet: at universet hele tiden utvider seg.
Det er planen at Hubble-teleskopet endelig skal erstattes av et nytt teleskop i 2021. Det heter Webb-teleskopet og er oppkalt etter James E. ,Webb som er tidligere direktør i Nasa og blant annet var med på å skape Apollo-prosjektet. Webb-teleskopet er så kraftig at det blant annet kan analysere atmosfæren på eksoplaneter. Forskere håper derfor at Webb kan avsløre liv i fremmede verdener.

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul