Einstein ga oss gravitasjonsbølgene
Gravitasjonsbølger er et fenomen Albert Einstein forutsa etter at han hadde publisert relativitetsteorien. Han forklarte universet ved å legge til tiden som en fjerde dimensjon.
Teorien innebærer at romtiden, med fire dimensjoner, blir forvrengt av gravitasjonsbølger som ruller gjennom universet.
Vi kan bare måle de største, som oppstår ved de mest voldsomme begivenhetene i universet, for eksempel sammensmeltningen av svarte hull, og selv her kreves ekstremt følsomme detektorer.
LIGO- detektorene består av kilometerlange tunneler der laserlys beveger seg fram og tilbake mellom speil. Når en gravitasjonsbølge passerer, flyttes speilene mindre enn diameteren av et atom, og det registrerer detektorene.
Målingene skal gi kunnskap om svarte hull
Blant de nye observasjonene er sammensmeltningen av to svarte hull på 50 og 34 solmasser. De ligger hele 9 milliarder lysår unna, og hendelsen skjedde for omkring 5 milliarder år siden. I all denne tiden har gravitasjonsbølgene vært på vei mot oss.
Håpet er at flere målinger av gravitasjonsbølger kan løse gåtene om universets svarte hull. For eksempel er det fortsatt uklart hvor ofte de smelter sammen, og om kollisjonene var mer vanlige i universets barndom.