Svart hull overstråler universets galakser

Bli med lenger ut i universet enn noen gang før. Kvasaren 3C 273 – et svart hull omgitt av gass – er 2,4 milliarder lysår unna, men i april kan du se den med et vanlig teleskop. Så rett blikket mot sør og se den kosmiske raringen som lyser 100 ganger kraftigere enn hele vår egen galakse.

Om kvasaren

Kvasaren 3C 273 er ganske sikkert det fjerneste objektet du noensinne får en sjanse til å se på egen hånd.

Det ekstremt kraftige lyset har reist i mer enn 2,4 milliarder år – nesten en femtedel av universets alder – før det til slutt nådde fram til øyet ditt.

En kvasar er ikke en galakse eller en stjerne, men en ekstremt varm, skiveformet sky av gass som holder på å bli trukket inn i et supermassivt svart hull.

Fenomenet finner sted i midten av galakser – men slett ikke i alle galakser. Selv om kvasarer er forholdsvis små – typisk på størrelse med solsystemet vårt – er de blant universets mest lyssterke objekter.

KLIKKBART BILDE – Svart hull driver enorm lommelykt:

Svart hull driver enorm lommelykt

Et supermassivt svart hull kan trekke i noen partikler og kaste ut andre i verdensrommet med lysets hastighet. Resultatet er et kosmisk lysshow.

Gassky

Når gassatomene blir trukket mot det svarte hullet i midten av kvasaren, gnir de mot hverandre og frigir dermed energi i form av varme og lys.

1

Sort hull

Det svarte hullet suger ikke bare til seg partikler. Det kan også skyte dem av sted med enorme hastigheter. Dermed dannes det strømmer av kraftig stråling.

2
© Paolo Padovani/AVO Project/ESA/NASA

De overstråler det samlede lyset fra hele den galaksen de er sentrum i. Kvasaren 3C 273 lyser hundre ganger kraftigere enn hele Melkeveien og to billioner ganger kraftigere enn solen.

Den store avstanden til jorden betyr imidlertid at du trenger et teleskop for å se den.

Kvasarens lys oppstår fordi det svarte hullet skaper friksjon mellom atomene i gasskyen. I tillegg til lyset fra selve skyen sender kvasaren også ut en loddrett strøm av kraftig lys og andre typer stråling.

Jo mer strømmen peker mot jorden, jo enklere er det å få øye på kvasaren.

GUIDE TIL Å SE KVASAREN

©

SLIK GJØR DU

HVOR OG NÅR?

Ved midnattstid finner du 3C 273 i **sør-sørvestlig retning ca. 30-40 grader over horisonten. Kvasaren befinner seg i stjernebildet Jomfruen – litt over Jomfruens nederste arm.

Kvasaren 3C 273 lyser svakt, og derfor ser du den best når månens ikke forstyrrer. Gå derfor ut ved nymåne, for eksempel natten mellom 11. og 12 mai.

SYNLIGHET

For å se kvasaren trenger du et teleskop på minst åtte tommer – helst med en datamaskin som kan finne objektet selv. Start med å bruke et okular som bare forstørrer 40 til 50 ganger.