Om kvasaren
Kvasaren 3C 273 er ganske sikkert det fjerneste objektet du noensinne får en sjanse til å se på egen hånd.
Det ekstremt kraftige lyset har reist i mer enn 2,4 milliarder år – nesten en femtedel av universets alder – før det til slutt nådde fram til øyet ditt.
En kvasar er ikke en galakse eller en stjerne, men en ekstremt varm, skiveformet sky av gass som holder på å bli trukket inn i et supermassivt svart hull.
Fenomenet finner sted i midten av galakser – men slett ikke i alle galakser. Selv om kvasarer er forholdsvis små – typisk på størrelse med solsystemet vårt – er de blant universets mest lyssterke objekter.
KLIKKBART BILDE – Svart hull driver enorm lommelykt:
Svart hull driver enorm lommelykt

Gassky
Når gassatomene blir trukket mot det svarte hullet i midten av kvasaren, gnir de mot hverandre og frigir dermed energi i form av varme og lys.
Sort hull
Det svarte hullet suger ikke bare til seg partikler. Det kan også skyte dem av sted med enorme hastigheter. Dermed dannes det strømmer av kraftig stråling.
De overstråler det samlede lyset fra hele den galaksen de er sentrum i. Kvasaren 3C 273 lyser hundre ganger kraftigere enn hele Melkeveien og to billioner ganger kraftigere enn solen.
Den store avstanden til jorden betyr imidlertid at du trenger et teleskop for å se den.
Kvasarens lys oppstår fordi det svarte hullet skaper friksjon mellom atomene i gasskyen. I tillegg til lyset fra selve skyen sender kvasaren også ut en loddrett strøm av kraftig lys og andre typer stråling.
Jo mer strømmen peker mot jorden, jo enklere er det å få øye på kvasaren.