Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Svart hull overstråler universets galakser

Kom lengre ut i universet enn noen gang. Kvasaren 3C 273 – et svart hull omgitt av gass – er 2,4 milliarder lysår unna, men i april kan du se den med et vanlig teleskop.

Om kvasaren

Kvasaren 3C 273 er nok det fjerneste objektet du noensinne får en sjanse til å se med et amatørteleskop.

Det ekstremt kraftige lyset har reist i mer enn 2,4 milliarder år – nesten en femtedel av universets alder – før det til slutt nådde fram til øyet ditt.

En kvasar er ikke en galakse eller en stjerne, men en ekstremt varm, skiveformet sky av gass som holder på å bli trukket inn i et supermassivt svart hull.

Fenomenet finner sted i midten av galakser – men slett ikke i alle galakser. Selv om kvasarer er forholdsvis små – typisk på størrelse med solsystemet vårt – er de blant universets mest lyssterke objekter.

KLIKKBART BILDE – Svart hull driver enorm lommelykt:

Svart hull driver enorm lommelykt

1 / 2
12

Et supermassivt svart hull kan trekke i noen partikler og kaste ut andre i verdensrommet med lysets hastighet. Resultatet er et kosmisk lysshow.

© Paolo Padovani/AVO Project/ESA/NASA

De overstråler det samlede lyset fra hele den galaksen de er sentrum i. Kvasaren 3C 273 lyser hundre ganger kraftigere enn hele Melkeveien og to billioner ganger kraftigere enn solen.

Den store avstanden til jorden betyr imidlertid at du trenger et teleskop for å se den. Kvasarens lys oppstår fordi det svarte hullet skaper friksjon mellom atomene i gasskyen.

I tillegg til lyset fra selve skyen sender kvasaren også ut en loddrett strøm av kraftig lys og andre typer stråling. Jo mer strømmen peker mot jorden, jo enklere er det å få øye på kvasaren.

GUIDE TIL Å SE KVASAREN

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

  • HVOR OG NÅR?

    Kvasaren 3C 273 befinner seg i stjernebildet Jomfruen. Den er synlig 23. april i sørlig retning, før kvasaren beveger seg mot vest på slutten av måneden.

    Siden kvasaren lyser svakt, er den vanskelig å få øye på – lyset fra månen forstyrrer. Gå derfor ut 23. april ved midnattstid, når det er nymåne, slik at det blir lettere å få øye på kvasaren.

  • SYNLIGHET

    For å se kvasaren trenger du et teleskop på minst åtte tommer – helst med en datamaskin som kan finne objektet selv. Start med å bruke et okular som bare forstørrer 40 til 50 ganger.

Les også:

Svarte hull

Ny oppdagelse: Gigantisk svart hull spiser av seks galakser

3 minutter
Zwart gat in het heelal
Svarte hull

Sant eller usant: Er et svart hull virkelig et hull?

2 minutter
Svarte hull

Gigantisk sammenstøt skaper ny type svart hull

4 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul