Mange svarte hull i Melkeveiens sentrum

Røntgenteleskopet Chandra har funnet 12 svarte hull innen en radius på 3,3 lysår fra Melkeveiens sentrum.

Røntgenteleskopet Chandra har funnet 12 svarte hull innenfor en radius av 3,3 lysår fra Melkeveiens sentrum.

© Charles J. Hailey/Columbia University

Det svarte hullet i midten av galaksen vår er ikke alene. En studie tyder på at det finnes en hel sverm av små svarte hull som går i bane rundt det, mens de sluker materiale fra stjernene rundt seg.

Astronomer fra Columbia University i New York har studert data fra et tiår med observasjoner fra romteleskopet Chandra, som plukker opp røntgenbølger.

Forskerne kan peke ut flere hundre sterke røntgenkilder, men det er tolv av dem som skiller seg ut. Røntgenstrålingen er så sterk at den ifølge teoriene bare kan stamme fra den ekstreme varmen som dannes rundt et svart hull.

##

Sterke røntgenkilder peker mot svarte hull

De tolv hullene er skapt av veldig store stjerner, som en gang har brent ut og kollapset under sin egen vekt. Bare stjerner som veier over 25 ganger

så mye som sola, kan ende som svarte hull.

De nyoppdagede svarte hullene ligger like ved Melkeveiens sentrum, innen en radius på 3,3 lysår.

Oppdagelsen bekrefter de nyeste teoriene om hvordan galakser utvikler seg: I en galakse som er så gammel som Melkeveien er, burde det være mange stjerner som har blitt til hull, og mange av dem burde etter hvert bevege seg inn mot midten.

Det bør ifølge teorien være tusenvis av svarte hull som går i bane rundt det supertunge svarte hullet i sentrum av galaksen.

Kjempehull veier flere millioner solmasser

Det største veier flere millioner ganger så mye som sola og er antagelig født tidlig i galaksens historie. Senere har det vokst seg større ved å
sluke materiale rundt seg.

Astronomenes nye oppdagelser blir kalt stellare svarte hull på grunn av opprinnelsen. De er de rene dvergene sammenlignet med giganten i midten av galaksen.