ESO
Sort hul

Her er det første bildet av et sort hull

Intet mindre enn en astronomisk sensasjon. På en pressekonferanse har ESO nettopp lagt fram det første bildet noen gang av et sort hull.

European Southern Observatory (ESO) har nettopp lagt fram det første bildet vi noen gang har tatt av et sort hull.

Bildet viser det supermassive sorte hullet som befinner seg i sentrum av den enorme, ellipseformede galaksen Messier 87 (M87) over 53 millioner lysår fra jorda.

Det sorte hullet som er fotografert er – selv blant sorte hull – enormt. Det veier 6,5 milliarder ganger så mye som sola.

Sort hull er usynlig

Selve det sorte hullet kan vi ikke se. Ingenting kan slippe unna det – heller ikke lys – og derfor har astronomene i stedet fokusert på den såkalte begivenhetshorisonten, som er det siste stedet lys kan unnslippe det sorte hullets voldsomme tyngdekraft.

På bildet er det begivenhetshorisonten vi ser, som en ring av lys.

Sort hul

Det supermassive sorte hullet som er sentrum i galaksen M87. Det første sorte hull som er blitt fotografert.

© ESO

Bak det skjellsettende bildet ligger flere års forskning og et komplisert samarbeid mellom åtte av verdens største radioteleskoper, som utgjør det såkalte Event Horizon Telescope.

Teleskopene er synkronisert med atomklokker og fungerer i praksis som ett stort radioteleskop med en disk på størrelse med jorda. Effekten er så kraftig at Event Horizon Telescope kan se et eple på månens overflate – og helt inn til sentrum av en galakse millioner lysår unna.

Nå skal gåtene løses

Astronomer skal nå i gang med å finstudere bildet og alle målingene fra Event Horizon Telescope, slik at de kan løse de største gåtene om sorte hull.

Men hvis du allerede nå vil vite mer om sorte hull, trenger du ikke vente på at resultatene blir lagt fram:

LÆR MYE MER OM SORTE HULL PÅ VÅR TEMASIDE