Gigantisk svart hull kan være det største noensinne

Amerikanske forskere har funnet et svart hull som veier 17 milliarder ganger mer enn Solen. Det svarte hullet er blant de to største som noensinne er funnet.

black whole

Amerikanske forskere ved University of Texas fikk seg en overraskelse da de kikket nærmere på den ubetydelige galaksen NGC 1277. Den viste seg nemlig å gjemme på et ekstremt stort svart hull, som har like stor masse som 17 milliarder stjerner som Solen. Dermed er det nyoppdagede svarte hullet et av de absolutt største som hittil er funnet – muligens overgått av bare ett enkelt tidligere registrert svart hull.

Det nye objektet skiller seg på flere måter fra allerede kjente svarte hull – og gjør opp med mange av forskernes teorier om dem. F.eks. befinner det supertunge svarte hullet seg midt i en forholdsvis liten, linseformet galakse. De største svarte hullene er ellers normalt å finne i svært store såkalte elliptiske galakser. Og mens svarte hull som oftest har en masse som tilsvarer cirka 0,1 prosent av galaksens masse, står det nye gigantiske svarte hullet for uhørte 14 prosent av NGC 1277s samlede masse.

”Det er en virkelig merkverdig galakse. Den består av overveldende svært store svarte hull og kan være det første objektet i en ny klasse av galakse/svarte hull-systemer,” sier astrofysiker Karl Gebhardt ved University of Texas, som håper at oppdagelsen kan gi forskerne en bedre forståelse av hvordan svarte hull og galakser vokser sammen og påvirker hverandre.

Galaksen NGC 1277 ligger 220 millioner lysår fra Jorden og er plassert i stjernebildet Perseus.

Få en kjapp introduksjon til svarte hull:

Video