Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

black whole
Universet - Svarte hull

Gigantisk svart hull kan være det største noensinne

Amerikanske forskere har funnet et svart hull som veier 17 milliarder ganger mer enn Solen. Det svarte hullet er blant de to største som noensinne er funnet.

Amerikanske forskere ved University of Texas fikk seg en overraskelse da de kikket nærmere på den ubetydelige galaksen NGC 1277. Den viste seg nemlig å gjemme på et ekstremt stort svart hull, som har like stor masse som 17 milliarder stjerner som Solen. Dermed er det nyoppdagede svarte hullet et av de absolutt største som hittil er funnet – muligens overgått av bare ett enkelt tidligere registrert svart hull.

Det nye objektet skiller seg på flere måter fra allerede kjente svarte hull – og gjør opp med mange av forskernes teorier om dem. F.eks. befinner det supertunge svarte hullet seg midt i en forholdsvis liten, linseformet galakse. De største svarte hullene er ellers normalt å finne i svært store såkalte elliptiske galakser. Og mens svarte hull som oftest har en masse som tilsvarer cirka 0,1 prosent av galaksens masse, står det nye gigantiske svarte hullet for uhørte 14 prosent av NGC 1277s samlede masse.

”Det er en virkelig merkverdig galakse. Den består av overveldende svært store svarte hull og kan være det første objektet i en ny klasse av galakse/svarte hull-systemer,” sier astrofysiker Karl Gebhardt ved University of Texas, som håper at oppdagelsen kan gi forskerne en bedre forståelse av hvordan svarte hull og galakser vokser sammen og påvirker hverandre.

Galaksen NGC 1277 ligger 220 millioner lysår fra Jorden og er plassert i stjernebildet Perseus.

Få en kjapp introduksjon til svarte hull:

Les også:

Svarte hull

Svarte hull punkterer universet

29 minutter
Sort hul
Svarte hull

Derfor er bildet av det svarte hullet en sensasjon

5 minutter
Svarte hull

Ny oppdagelse: Sort hull bryter med alle teorier

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul