Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskere ser svarte hull som kolliderer

For første gang har forskere sett lys komme fra to svarte hull som smelter sammen.

LIGO/Caltech

Svarte hull er usynlige fordi lys ikke kan slippe unna den voldsomme tyngdekraften. Den eneste måten vi kan oppdage dem på, er å observere hvordan de påvirker omgivelsene.

Nå har forskerne fått et glimt av to svarte hull som smelter sammen. Det skjedde 12,8 milliarder lysår unna i nærheten av et såkalt supertungt svart hull som har en skive av stoff virvlende rundt seg.

Gravitasjonsbølger varslet lysglimtet

Kollisjonen ble først registrert av de to detektorene LIGO og Virgo, som kan måle såkalte gravitasjonsbølger som skyller gjennom universet når slike ekstreme begivenheter finner sted.

To sorte hull som kolliderer (satt inn), skaper gravitasjonsbølger gjennom rommet. De kan bare måles av de to ekstremt fintfølende detektorene Virgo (bildet) i Italia og LIGO i USA.

© Virgo & C.Carreau/ESA

LIGO og Virgo sendte straks beskjed ut til observatorier over hele verden, blant annet til teleskopet Zwicky Transient Facility i USA. Her klarte forskerne å finne et lysglimt som passet perfekt med både retningen og timingen på kollisjonen.

Forskerne mener at glimtet ble skapt fordi sammensmeltningen ga det nyskapte svarte hullet en ny bane omkring det supertunge svarte hullet.

To svarte hull kolliderer i den tette skiven av gass som går i bane rundt et enda større svart hull.

© R. Hurt (IPAC)/Caltech

Den nye kursen fikk det svarte hullet, som nå har en masse på 100 ganger solens masse, til å pløye seg gjennom stoffskiven, og det har frambrakt lysglimtet. Ifølge forskerne vil det samme skje tidlig i 2022, når de forventer å se enda et glimt.

Les også:

Svarte hull

Black friday: Svarte hull punkterer universet

29 minutter
Svarte hull

Astronomer finner det mest glupske svarte hullet noensinne

3 minutter
Svarte hull

Tre supertunge svarte hull er på kollisjonskurs

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul