European Southern Observatory
Første billeder af Mælkevejens sorte hul

Forskere avslører første bilde av det svarte hullet midt i galaksen vår

De første bildene noen gang av det svarte hullet Sagittarius A* har nylig blitt offentliggjort på en pressekonferanse ved European Southern Observatory. Forskerne er imponert over hvor presise Einsteins spådommer er.

Forskere fra Event Horizon Telescope Collaboration har nylig offentliggjort de første bildene av det supermassive svarte hullet i midten av Melkeveien.

Bildet, som er knipset med hjelp fra det verdensomspennende nettverket av teleskoper Event Horizon Telecope, beviser en gang for alle at galaksen vår har et svart hull i midten.

Sagittarius A*, som det supermassive svarte hullet heter, stemmer ifølge forskerne forbløffende godt overens med spådommene fra Einsteins generelle relativitetsteori.

«Det svarte hullets størrelse stemmer med Einsteins generelle relativitetsteori med en feilmargin på ti prosent», sier Mariafelicia de Laurentis, en av forskerne som står bak oppdagelsen.

De nye bildene viser begivenhetshorisonten rundt det svarte hullet Sagittarius A*. Begivenhetshorisonten er den ringen av lys det svarte hullet holder på å fange inn og sluke, og der er den vi kan se.

Resten av det svarte hullet er usynlig fordi tyngdekraften er så stor at ikke engang lys kan slippe unna det.

Verdensomspennende teleskop ser tre millioner ganger bedre enn oss

European Southern Observatory er et internasjonalt forskningsprosjekt med elleve teleskoper spredt over hele verden.

Teleskopene tar opp radiofrekvenser fra det svarte hullet, og til slutt kombinerer superdatamaskiner de enorme datamengdene til et samlet bilde. Med alle de teleskopene pekt mot ett objekt, får teleskopet en linse på størrelse med hele jorden.

Det gir et syn som er tre millioner ganger skarpere enn menneskets syn. Det svarer til at en bargjest i München kan se boblene i en øl i New York.

Bildene av Sgr A* tok forskerne gjennom fem netter i april 2017. Fra åtte ulike observatorier fokuserte de på det svarte hullet i midten av galaksen vår i åtte til ti timer.

Opptakene fra teleskopene fylte 4000 terabyte og ble fraktet med fly fordi det er raskere enn å overføre dem via internettkabler.

sorte hull
© EHT Collaboration

Svart hull oppfører seg som et uregjerlig barn

I 2019 publiserte ESO de første bildene av et svart hull. Men de nye bildene av Sgr A* har vært vanskelige å ta fordi det svarte hullet i Melkeveien er mye mindre enn portrettet for de første bildene.

Det svarte hullet i M87 er 1600 ganger større enn Sgr A*, men det er også 2000 ganger lenger unna. Derfor ser de to svarte hullene ut til å ha samme størrelse på bildene.

Ved begge svarte hull beveger lyset seg nesten med samme hastighet som andre steder i universet.

Men lyset rundt Sgr A* roterer mye raskere rundt det svarte hullet enn rundt M87.

Forskerne sammenligner det med å ta et bilde av en hyperaktiv treåring, mens bildene fra 2019 var som å knipse et portrett av en veloppdragen voksen.

«Det er helt unike observasjoner som hjelper oss til å forstå hva som skjer i midten av galaksen vår, og gir oss nye innsikter i hvordan disse gigantiske svarte hullene interagerer med omgivelsene sine», sier Geoffrey Bower, som er forsker på prosjektet.

I framtiden håper forskerne å kunne oversette bildene til videoer. Det vil tillate dem å undersøke det svarte hullet og magnetfeltet grundigere og avgjøre om det har såkalte jeter som det skyter materiale ut i verdensrommet.

© Shutterstock

Oppdagelsene står i kø

Selv om de ikke kan se et svart hull direkte, gjør astronomene hele tiden nye oppdagelser om universets mest gåtefulle fenomen.