Albert Einstein forutsa svarte hull for mer enn hundre år siden – men likevel vet astronomer fortsatt overraskende lite om dem.
Nå har astronomer imidlertid for første gang observert lys som stammer fra kilder som ligger bak et supertungt svart hull.
Oppdagelsen bekrefter at svarte hull har så stor tyngdekraft at de kan bøye lys rundt seg, akkurat som Einstein beskrev i sin generelle relativitetsteori.
Svart hull bøyer romtiden
Lys som strømmer inn i et svart hull, kan ikke slippe unna igjen.
Når de svarte hullene med sin ekstreme massetiltrekningskraft suger til seg all slags materie, sender de ut et kraftig lys i form av røntgenstråler som kan ses som en såkalt korona rundt hullet.
Da astronomer ved Stanford University rettet ESAs XMM-Newton og Nasas NuSTAR-teleskop mot det svarte hullet i midten av spiralgalaksen I Zwicky 1, observerte de røntgenstrålingen fra koronaen.
Men de oppdaget også andre, mindre utbrudd av røntgenstråler som hadde en annen farge og dermed ikke kunne stamme fra samme kilde.
Ifølge forskernes beregninger må lyset være et ekko som stammer fra den motsatte siden av det svarte hullet, og som burde være usynlig fra jorden.