NASA/JPL-Caltech

4 nyheter om sorte hull

Kinesiske forskere har oppdaget et sort hull i Melkeveien med samme masse som 68 soler. Og det har gitt astronomer forklaringsproblemer.

1. Svarte hull kan føde planeter

© SHUTTERSTOCK

Det er ikke bare stjerner som kan ha planeter. De kan også dannes av de tette skyene av støv som omgir noen av de supertunge svarte hullene som finnes i sentrum av mange galakser.

Det viser beregninger foretatt av japanske astronomer. Konsekvensen er at det kan finnes planetsystemer med titusenvis av kloder, de fleste ti ganger tyngre enn jorda, som går i bane rundt svarte hull.

2. Svart hull er for stort til teoriene

© CHINE NOUVELLE/SIPA/Ritzau Scanpix

Kinesiske forskere har funnet et svart hull som ikke burde eksistere. Det er av en type som oppstår når en stor stjerne dør.

I teorien veier den typen hull høyst om lag 25 solmasser, men bevegelsene til en stjerne som går i bane rundt det nye hullet, viser at det er på hele 68 solmasser.

3. Små svarte hull dreper stjerner

© 2MASS/UMass/IPAC-Caltech/NASA/NSF

Teoriene våre om eksploderende supernovaer mangler en viktig detalj: en «tennsats» som setter i gang eksplosjonen.

Nå mener kanadiske forskere at de kanskje har funnet den.

Hvis mørk materie trenger inn i stjernen, kan det samles i midten og danne et lite svart hull som kan utløse eksplosjonen.

4. Svart hull slynger stjerne fra seg

© J. Josephides/Swinburne AP

Seks millioner km/t, det er hastigheten på en stjerne som en internasjonal gruppe astronomer har oppdaget.

For fem millioner år siden ble stjernen slynget av sted av det supertunge svarte hullet i Melkeveiens sentrum, og den beveger seg så raskt at den etter hvert vil suse helt ut av galaksen.