Velplassert asteroide byr seg fram i september

STJERNEGUIDE: 11. september har du den optimale muligheten for å se asteroiden Pallas. Da er den både tettest på jorden og står høyest på himmelen.

STJERNEGUIDE: 11. september har du den optimale muligheten for å se asteroiden Pallas. Da er den både tettest på jorden og står høyest på himmelen.

NASA

OM ASTEROIDEN PALLAS

Asteroiden Pallas er det tredje største objektet i asteroidebeltet og det andre som ble oppdaget, derav det offisielle navnet «2 Pallas».

Den tyske astronomen Wilhelm Olbers fant asteroiden 28. mars 1802, og den fikk navn etter den greske gudinnen for visdom, Pallas Athene. Pallas står i opposisjon om kvelden 11. september og når dermed sin høyeste posisjon på himmelen samtidig med at den befinner seg tettest på jorda i en avstand av 321,9 millioner kilometer.

Meteoritter av typen karbonkondritter kan stamme fra sammenstøt mellom Pallas og andre asteroider.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas er litt over 500 ­kilometer i diameter og består av bergarter vi også finner i en sjelden type meteoritter som kalles karbonkondritter.

De inneholder små kuler av materiale som har samlet seg om det opprinnelige stjernestøvet solsystemet ble dannet av, inkludert organiske aminosyrer og vannholdige mineraler.

GUIDE TIL ASTEROIDEN PALLAS

Pallas kan ses mot sør i en høyde av ca. 30 grader natt til 12. september.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

Slik gjør du:

Hvor og når?

For å finne asteroiden Pallas må du rette kikkert eller teleskop i sørlig retning natten mellom 11. og 12. september.

Rett etter kl. 1 står den rett sør i en høyde på omkring 30 grader over horisonten – litt høyere hvis du befinner deg i sør.

Synlighet?

Det er best hvis du finner et mørkt sted uten særlig mye kunstig lys og med rimelig fritt utsyn, gjerne litt høyt i landskapet. Bruk et kompass til å finne sør eller finn Nordstjernen og rett blikket i motsatt retning.