NASA

Enorm asteroide besøker det sørlige Skandinavia

Januar 2023: Den gigantiske asteroiden Pallas er over 500 kilometer i diameter, og akkurat nå er den så tett på jorden som den kan komme. Vi gir deg guiden til å se det imponerende himmellegemet.

OM ASTEROIDEN PALLAS

Asteroiden Pallas er det tredje største objektet i asteroidebeltet og det andre som ble oppdaget, derav det offisielle navnet «2 Pallas».

Den tyske astronomen Wilhelm Olbers fant asteroiden 28. mars 1802, og den fikk navn etter den greske gudinnen for visdom, Pallas Athene.

Pallas er nå i opposisjon, noe som betyr at den står på linje med jorden og solen og er så tett på oss som den kan komme – med en avstand til jorden på bare cirka 210 millioner kilometer.

Meteoritter av typen karbonkondritter kan stamme fra sammenstøt mellom Pallas og andre asteroider.

© Jesper Grønne, Meteorites.dk

Pallas er litt over 500 kilometer i diameter og består av bergarter vi også finner i en sjelden type meteoritter som kalles karbonkondritter.

De inneholder små kuler av materiale som har samlet seg om det opprinnelige stjernestøvet solsystemet ble dannet av, inkludert organiske aminosyrer og vannholdige mineraler.

GUIDE TIL ASTEROIDEN PALLAS

Pallas kan ses mot sør rett over horisonten natt til 16. januar.

©

Slik gjør du:

Hvor og når?

I Norge gjemmer asteroiden Pallas seg dessverre rett under horisonten. For å se den må du dra sørover, for eksempel til Sør-Sverige.

For å finne asteroiden Pallas kan du rette kikkert eller teleskop i sørlig retning natten mellom 15. og 16. januar.

Synlighet?

Det er best hvis du finner et mørkt sted uten særlig mye kunstig lys og med fritt utsyn, gjerne litt høyt i landskapet. Bruk et kompass til å finne sør eller finn Nordstjernen og rett blikket i motsatt retning.