Ung stjernehop kommer på sjeldent besøk

Stjernehopen Messier 47 er en sjelden gjest på den norske nattehimmelen. Men i januar beveger kloden seg i posisjon som gjør at du kan oppleve den unge samlingen av stjerner.

Stjernehopen Messier 47 gjemmer seg det meste av året bak sola eller under horisonten. Se de unge stjernene 13.-20. januar 2018 etter mørkets frambrudb.

© ESO/DIGITIZED SKY SURVEY 2. ACKNOWLEDGEMENT: DAVIDE DE MARTIN

Stjernehopen Messier 47 er bare synlig fra Norge midt på vinteren, når det sørlige stjernebildet Akterstavnen viser seg over horisonten i sør. Sett fra jorda er Messier 47 like stor på himmelen som en fullmåne.

Under gunstige forhold er stjerne hopen synlig med det blotte øyet, men en håndkikkert gir den beste opplevelsen. Forholdene er gode når månelyset er svakt, f.eks. mellom 13. og 20. januar.

Messier 47s stjerner er med en alder på 78 millioner år forholdsvis unge. Til sammenligning er sola mer enn 4500 millioner år gammel.

Slik gjør du

  • For å finne Messier 47 kan du strekke ut armen og se en god håndsbredd til venstre for himmelens klareste stjerne, Sirius. Stjernehopen er i samme høyde over horisonten som Sirius.

  • Du får den beste utsikten til Messier 47 hvis du finner et mørkt sted langt fra byen, uten sjenerende kunstig lys og med fritt utsyn mot den sørlige horisonten.

  • La øynene dine venne seg til mørket og støtt kikkerten mot et tre, slik at du ser et rolig bilde. Rett kikkerten mot horisonten til venstre for Sirius, og løft den sakte opp. Fokuser kikkerten helt til stjernene er små og skarpe.

Krabbetåken var det første av Messiers objekter

© ESO