Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tusener av meteorer lyser opp himmelen

Kometen Swift-Tuttle er det største himmellegemet som regelmessig kommer tett på jorda. Og akkurat nå er planeten vår på vei rett inn i restene kometen har etterlatt seg. Resultatet er årets kanskje mest spektakulære meteorregn, som når toppen natten mellom 12. og 13. august.

Shutterstock

I de to kommende nettene lyser årets største meteorsverm, Perseidene, opp nattehimmelen til et spektakulært stjerneshow.

Perseidene har sitt maksimum i midten av august, da restene fra kometen Swift-Tuttle brenner opp på nattehimmelen når de treffer jordas atmosfære med omkring 200 000 kilometer i timen.

Det er derfor nå du skal invitere deg selv og dine nærmeste ut til en helt spesiell opplevelse i mørket.

OM PERSEIDENE

Kometen Swift-Tuttle kommer innom det indre solsystemet, mellom sola og Jupiter, hvert 133. år.

Vi får ikke se den igjen før i år 2126 – men nå passerer jorda gjennom det sporet av støv og småsteiner som kometen har etterlatt.

Restene etter Sviwt-Tuttle henger som et permanent bånd på tvers av hele solsystemet, og når jorda treffer båndet hver sommer, blir støvet og småsteinene forvandlet til et festfyrverkeri på himmelen.

De små kometfragmentene styrter inn i atmosfæren vår og gir opphav til årets kanskje mest spektakulære regn av stjerneskudd, Perseidene.

Jorda krysser kometens bane

1 / 2
12

Kometer går i bane rundt sola, akkurat som planeter, men de er mer uregelmessige. Derfor treffer jorda ofte de restene som kometene etterlater.

© Thomas Schou

Opplev 100 stjerneskudd i timen

Perseidene treffer jordas atmosfære med en hastighet på 60 kilometer i sekundet. Det gjør at lufta foran dem blir presset sammen og varmet opp til over 1000 grader.

De høye temperaturene får meteorene til å brenne opp, og det er disse brennende partiklene vi ser som stjerneskudd.

På en normal kveld kan du typisk se mellom to og åtte stjerneskudd i timen, men når Perseidene når toppen natten mellom 12. og 13. august, kan du i noen tilfeller se 100 stjerneskudd i timen, avhengig av forholdene.

GUIDE TIL PERSEIDENE

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

  • HVOR OG NÅR?

    Natten mellom 12. og 13. august når stjerneskuddsvermen Perseidene toppen. Vent til himmelen har blitt skikkelig mørk. Antallet stjerneskudd øker i løpet av natten.

  • SYNLIGHET

    Perseidene ser ut til å stamme fra nordøstlig retning, men de vil opptre overalt på himmelen. Det kraftige lyset fra månen vil dessverre skjule de svakeste stjerneskuddene.

    Hvis du vil ta bilder av stjerneskuddene, kan du bruke et stativ, en bred vidvinkel og en intervallutløser til kameraet, slik at det kan ta bilder selv mens du nyter showet.

Les også:

Stjerner

5. mai: Komet fyller himmelen med funklende stjerneskudd

2 minutter
Stjernebildet Dragen
Stjernebilder

Dragen – Slik finner du den

5 minutter
Stjernebildet Kefeus
Stjernebilder

Kefeus - Slik finner du det

5 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul