Tusener av meteorer lyser opp himmelen

Kometen Swift-Tuttle er det største himmellegemet som regelmessig kommer tett på jorda. Og akkurat nå er planeten vår på vei rett inn i restene kometen har etterlatt seg. Resultatet er årets kanskje mest spektakulære meteorregn, som når toppen natten mellom 12. og 13. august.

Kometen Swift-Tuttle er det største himmellegemet som regelmessig kommer tett på jorda. Og akkurat nå er planeten vår på vei rett inn i restene kometen har etterlatt seg. Resultatet er årets kanskje mest spektakulære meteorregn, som når toppen natten mellom 12. og 13. august.

Shutterstock

I de to kommende nettene lyser årets største meteorsverm, Perseidene, opp nattehimmelen til et spektakulært stjerneshow.

Perseidene har sitt maksimum i midten av august, da restene fra kometen Swift-Tuttle brenner opp på nattehimmelen når de treffer jordas atmosfære med omkring 200 000 kilometer i timen.

Det er derfor nå du skal invitere deg selv og dine nærmeste ut til en helt spesiell opplevelse i mørket.

OM PERSEIDENE

Kometen Swift-Tuttle kommer innom det indre solsystemet, mellom sola og Jupiter, hvert 133. år.

Vi får ikke se den igjen før i år 2126 – men nå passerer jorda gjennom det sporet av støv og småsteiner som kometen har etterlatt.

Restene etter Sviwt-Tuttle henger som et permanent bånd på tvers av hele solsystemet, og når jorda treffer båndet hver sommer, blir støvet og småsteinene forvandlet til et festfyrverkeri på himmelen.

De små kometfragmentene styrter inn i atmosfæren vår og gir opphav til årets kanskje mest spektakulære regn av stjerneskudd, Perseidene.

Jorda krysser kometens bane

En komet består av is og stein, og den mister hele tiden partikler mens den går i bane rundt sola.

1

Når jorda krysser kometens bane (der rød og blå pil møtes), brenner noen av partiklene opp i atmosfæren og skaper stjerneskudd.

2
© Thomas Schou

Opplev 100 stjerneskudd i timen

Perseidene treffer jordas atmosfære med en hastighet på 60 kilometer i sekundet. Det gjør at lufta foran dem blir presset sammen og varmet opp til over 1000 grader.

De høye temperaturene får meteorene til å brenne opp, og det er disse brennende partiklene vi ser som stjerneskudd.

På en normal kveld kan du typisk se mellom to og åtte stjerneskudd i timen, men når Perseidene når toppen natten mellom 12. og 13. august, kan du i noen tilfeller se 100 stjerneskudd i timen, avhengig av forholdene.

GUIDE TIL PERSEIDENE

© Shutterstock

SLIK GJØR DU

HVOR OG NÅR?

Natten mellom 12. og 13. august når stjerneskuddsvermen Perseidene toppen. Vent til himmelen har blitt skikkelig mørk. Antallet stjerneskudd øker i løpet av natten.

SYNLIGHET

Perseidene ser ut til å stamme fra nordøstlig retning, men de vil opptre overalt på himmelen. Det kraftige lyset fra månen vil dessverre skjule de svakeste stjerneskuddene.

Hvis du vil ta bilder av stjerneskuddene, kan du bruke et stativ, en bred vidvinkel og en intervallutløser til kameraet, slik at det kan ta bilder selv mens du nyter showet.