Hubble/ESA & NASA

Supernovarest gløder i natten

STJERNEGUIDE: I august funkler et gigantisk stjernespøkelse i natten. Det astronomiske fenomenet kalles Slørtåken – og det strekker seg over seks ganger månens diameter på himmelen.

Om Slørtåken

For omkring 8000 år siden endte en stjerne sine dager i en gigantisk supernovaeksplosjon. Restene av stjernen er i dag synlige på himmelen i form av en enorm tåke som kalles Slørtåken.

Stjernen begynte livet med å fusjonere hydrogenatomer til helium, og helium fusjonerte deretter til karbon.

Dermed dannet stjernen stadig tyngre grunnstoffer. Prosessen skapte en kraftig utadrettet energi, slik at stjernen blåste seg opp som en ballong.

Da stjernen begynte å fusjonere grunnstoffer som er tyngre enn jern, gikk den utadrettede prosessen i stå, og i stedet kollapset stjernens kjerne med stor kraft.

Sjokkbølge formet Slørtåken

Fordi stjernen var enorm – 20 ganger tyngre enn sola – eksploderte den like etter som en supernova.

Her ble kjernen presset sammen til en ultratett nøytronstjerne, mens resten av stjernen ble blåst bort og endte som en sky av stjernestoff – en supernovarest.

Astronomene regner med at den stjernen som endte som Slørtåken, blåste ut en kraftig vind i verdensrommet før den eksploderte.

Vinden skapte en stor boble i den interstellare gassen.

Da sjokkbølgen fra eksplosjonen traff veggen av denne boblen, ble de karakteristiske formene vi kan se som Slørtåken, dannet.

Guide til Slørtåken

Klokken 23 er Slørtåken 60 grader over horisonten mot sørøst.

©

HVOR OG NÅR?

Det beste er å se tåken i første halvdel av måneden, men etter nymåne 8. august, da det er mindre månelys som forstyrrer.

Den 15. august kl. 23 ses den i sørøst opp til 60 grader oppe på himmelen i det sørlige Skandinavia. Den står lavere på himmelen lengre mot nord. Deretter beveger den seg over himmelen i vestlig retning.

SYNLIGHET?

På nattehimmelen er tåken seks ganger så stor som en fullmåne, og du kan lett se de mest lyssterke områdene med en kikkert. Du bør imidlertid helst befinne deg på et mørkt sted eller bruke et lysforurensningsfilter foran kikkerten.