Chris Cook/NASA

Se opp: Gigantisk bokstav formørker stjernehimmelen

En del av stjernehimmelen er på vei til å gå i svart. Årsaken er en gigantisk svart bokstav som består av støv og gass. Vi gir deg guiden til å få øye på det unike fenomenet.

Om stjernetåkene

Denne måneden kan du oppleve mørke stjernetåker, som er områder i verdensrommet som består av forholdsvis tett støv og gass. Disse tåkene sender ikke ut noe lys selv, og vi kan derfor bare observere dem fordi de blokkerer lyset fra stjernene som ligger bak.

I de mørke tåkene fødes det stjerner, og de inneholder derfor hydrogen, helium og andre molekylære forbindelser som stjerner består av. Typisk dannes de av restene etter en supernova- eller hypernovaeksplosjon.

Selv om områdene ser tomme ut, er de i virkeligheten de tetteste delene av gigantiske molekylære tåker, som består av tettpakkede støv- og gasspartikler.

Støvpartiklene er typisk under en mikrometer store, og i den størrelsen blokkerer noen partikler i tåken det synlige lyset.

Bak fenomenet: Tåkenes innhold bestemmer fargen

Stjernetåkenes innhold bestemmer hvordan vi ser dem på jorda. Det finnes mange typer, men disse tre er blant de mest utbredte.

© Shutterstock/merete obaek

Hydrogensky

Sendes det ut et rødt skjær, skyldes det en overvekt av hydrogen i stjernetåken, der atomene sender ut stråling når de kjøles ned.

© Shutterstock/Merete Obaek

Støvsky

Denne skyen sender ikke ut noe lys selv, men ulike støv- og gasspartikler reflekterer lyset fra stjernene i området.

© Shutterstock/Merete Obaek

Tett støvsky

Noen stjernetåker er altfor tette til at lyset fra stjernene kan trenge gjennom. Disse framstår som svarte flekker på stjernehimmelen.

For tiden er de to mørke stjernetåkene B142 og B143 synlige på himmelen.

De kalles til sammen for Barnards E-tåke. Den første delen av navnet er en hyllest til den amerikanske astronomen Edward Emerson Barnard, som rundt år 1900 registrerte en rekke mørke stjernetåker. Den andre delen kommer av at tåkene sammen danner en E. Den store bokstaven tar like mye plass på himmelen som to fullmåner.

Guide til stjernetåkene

Stjernehimlen E-taagen
©

HVOR OG NÅR?

Klokken ett om natten i perioden omkring nymåne 19. mai har du god mulighet for å se E-tåken. Da står den 20-30 grader over horisonten mot sør-sørøst.

SYNLIGHET?

Hvis du befinner deg et passe mørkt sted, vil stjernetåkene være synlige med en vanlig kikkert. Det krever imidlertid at det er en helt stjerneklar himmel.

Barnards E-tåke er omtrent dobbelt så bred som månen på himmelen, så et teleobjektiv på en liten motormontering vil gjøre stjernetåkene synlige på fotografier.