Stjernetåger
Sort tåke

Mørke stjernetåker er områder av tett støv og gass som ikke sender ut noe lys.

© Hewholooks/Wikimedia Commons

Stjernetåker går i svart

En gigantisk svart E blokkerer lyset fra tusenvis av stjerner. Og du kan se den på himmelen akkurat nå med litt hjelp av et kamera.

10. juli 2018 av Jesper Grønne

Midt i juli kan du oppleve mørke stjernetåker, som er områder i verdensrommet utenfor solsystemet som består av forholdsvis tett støv og gass. 

Tåkene sender ikke ut lys, og vi kan derfor bare observere dem fordi de blokkerer lyset fra de stjernene som ligger bak. 

Områdene ser tomme ut, men i virkeligheten er dette de delene av tåkene der det er mest partikler.

Stjernetåke føder stjerner

Støvpartiklene er typisk under en mikrometer store, og i den størrelsen blokkerer visse stoffer effektivt det synlige lyset. 

Som andre stjernetåker føder de mørke tåkene også stjerner og inneholder derfor også hydrogen, helium og andre stoffer som stjerner består av. 

Astronomen Edward Emerson Barnard katalogiserte mange mørke stjernetåker omkring år 1900, blant annet B142 og B143, som kan man se i juli.

Slik gjør du

  • Omkring nymånen 13. juli kan du oppleve de mørke stjernetåkene B142-143 – også kalt Barnards E-tåke. Det beste utsynet får du i Sør-Europa, der nettene er mørkere.

  • Du trenger ikke et reiseteleskop. Barnards E-tåke er omtrent dobbelt så bred som månen på himmelen, slik at et teleobjektiv på et motorisert stativhode kan klare oppgaven.

  • Se mot stjernebildet Ørnen – litt til høyre for stjernen Tarazed – i sørlig retning. Fokuser optikken og eksponer bildet i ett minutt, så trer tåkene fram på en bakgrunn av stjerner.

Se ut i Universet

E-Tågen er bare ett av de fenomenene som dukker opp på nattehimmelen denne sommeren.

Våren er spekket med astronomiske opplevelser du kan oppleve med en kraftig kikkert. Nå kan du skaffe deg den perfekte startpakke:

  • En kraftig kikkert for å utforske solsystemet.
  • En guide til stjernehimmelen i 2018, slik at du vet når du skal kikke og når.
  • To utgaver av Illustrert Vitenskap som forteller deg hva du skal holde øye med.

Du kan for eksempel rette blikket mot stjernebildet Orion og se den røde superkjempen Betelgeuse senere i år – et fenomen du kan se med kikkerten fra Mitilux.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: