Stjernenes farger avslører temperaturen

STJERNEGUIDE: Røde, gule og blå. På en klar vinterkveld kan du med det blotte øye se opp mot 2700 stjerner – og hvis du ser nøye etter, kan du se at de har ulike farger. Fargen avslører temperaturen på stjernens overflate, og hvilken type stjerne det er snakk om.

OM STJERNENES FARGER

Mørke vinternetter i januar er en god anledning til å se på det lyset som stjerner sender ut når den nordlige halvkulen vender bort fra sola, og stjernene i natten derfor er mye klarere.

Stjernenes farger avslører nemlig hvor varme de er: De kaldeste og eldste stjernene er rødlige, mens de varmeste og yngste stjernene er blålige.

Det blå lyset er mer energirikt enn det røde, og jo varmere en stjerne er, jo mer av det blå lyset kan de sende ut.

Måling av stjernenes temperatur er en av de beste metodene til å innhente kunnskap om stjernene. Ved å sammenligne temperaturen med stjernens samlede energiutstråling kan forskerne spore finne ut hvilken type stjerne det er snakk om, og hvor langt den har kommet i livet.

©

Du kan ta temperaturen selv

Ved første øyekast ser de hvite ut, men når du ser bedre
etter, ser du et bredt spektrum av farger blant stjernene.

  • Y-aksen: Stjernenes energistråling i forhold til sola
  • X-aksen: Stjernenes overflatetemperatur (°C)

Når temperatur og energiutstråling tegnes inn i et diagram, vil de fleste stjernene legge seg på den såkalte hovedserien – disse stjernene er i gang med å fusjonere hydrogen til helium og er derfor fortsatt midt i livet.

En helt spesiell gruppe stjerner, de såkalte superkjempene, legger øverst i diagrammet. Disse stjernene har brukt opp hydrogenet i kjernen og vil ende som supernovaer. De litt mindre røde kjempene vil til syvende og sist sende ut en planetarisk tåke og dø som hvite dverger.

GUIDE: TO FARGERIKE STJERNER

© Stellarium

SLIK GJØR DU

HVOR OG NÅR?

I januar har du hele natten fritt utsyn til en rekke stjerner, som helt tydelig illustrerer forskjellen i fargen på stjernene.

Klokken 6.00 finner du stjernene Theta Coronae Borealis og Arcturus halvveis oppe på himmelen i sørøst.

Den førstnevnte har en temperatur på 15 000 grader og er derfor blålig, mens sistnevnte er en rød stjerne, med en temperatur på bare litt over 4000 grader.

SYNLIGHET?

Sørg for å ha fritt utsyn, slik at du tydelig kan se forskjellen i stjernenes farger. Du bør derfor unngå overskyede dager og lysforurensning fra byer og trafikk.

Ta en kikkert og sett den litt ut av fokus. De små stjernene blir til litt større, diffuse lysflekker. Da blir det mye enklere å se fargene.