Shutterstock
Leoniderne – stjerneskud

Stjernehimmelens raskeste meteorer treffer i november

November 2022: De treffer jordens atmosfære med 70 kilometer i sekundet og frambringer et strålende regn av stjerneskudd. Meteorsvermen Leonidene er på vei – og vi gir deg guiden til å oppleve det imponerende lysshowet.

Om Leonidene

I den siste halvparten av november, hvert eneste år, treffer meteorregnet Leonidene jordens atmosfære med omkring 70 kilometer i sekundet.

Det er 200 ganger raskere enn en geværkule, og dermed er Leonidene de raskeste meteorene som regelmessig treffer jorden.

De små ildkulene lyser sterkere enn noe annet på nattehimmelen, med unntak av månen. Lyset oppstår når meteorene varmer opp luften rundt seg, og avhengig av sammensetningen av gasser i luften kan lyset ha grønne eller blålige farger.

Leonidene er rester fra kometen 55P/Tempel-Tuttle, som besøker det indre solsystemet – og dermed jordens nabolag – hvert 33. år. Neste gang er i 2031, så da vil Leonidene antagelig levere et ekstra kraftig meteorregn.

Guide til Leonidene

Stjernehimmel-Leoniderne
©

Slik gjør du

HVOR OG NÅR?

Leonidene når toppen natten mellom 17. og 18. november, og du kan se flest i de tidlige morgentimene, for eksempel mellom klokken 2 og 3. Finn helst et sted uten store mengder lysforurensning.

Meteorene kan opptre overalt på himmelen, men ser ut til å komme fra et punkt 20–30 grader oppe mot øst. Hele den østlige halvparten av himmelen vil være et godt sted å se.

HVORDAN?

Hvis du vil oppleve mange meteorer, må du være tålmodig, godt kledd og komfortabel – for eksempel i en stol. Vil du ta bilder, så bruk en lang lukkertid, gjerne 30 sekunder, samt en bred bildevinkel.