Shutterstock
Stjernehimmel

Stjernehimmelen i februar 2021 – her er ditt overblikk

Både Mars, Andromedagalaksen og den enorme asteroiden 18 Melpomene er synlige i februar, og det er faktisk enda mer å se i årets andre måned. Få oversikt over stjernehimmelen i februar 2021 her.

På den nordlige halvkulen varsler februar kulde og mørke. Derfor er måneden perfekt til å vende blikket mot stjernehimmelen, som i 2021 byr på et vell av vakre astronomiske opplevelser.

Bruk vår guide til stjernehimmelen i februar og få mye ut av årets andre vintermåned.

Synlige planeter i februar 2021

Mars lyser opp på himmelen

Et av de himmellegemene det er enklest å få øye på akkurat nå, er den røde planeten Mars. Planeten er blant de klarest lysende himmellegemene – selv om Mars og jorden for tiden er plassert forholdsvis langt fra hverandre.

Bare om lag en gang hvert annet år kommer Mars tett på oss – altså innen en avstand av om lag 100 millioner kilometer – når solen, jorden og Mars står på rett linje. Men det skjer ikke i år.

Mars er lett å gjenkjenne på det rødoransje skjæret, som skyldes det rustrøde støvet på overflaten og i planetens atmosfære.

Støvet er rødt fordi det inneholder mye jernoksid, som også gir blant annet farge til rust og blod.

På Mars inneholder overflaten 18 prosent jernoksid, mens tallet for jorden er åtte prosent.

Planeten Mars
 1. februar 2021 omkring klokken 21.30 vil Nasas rover Perseverance lande på Mars ifølge forskernes beregninger. Du kan imidlertid ikke se roveren med et teleskop. Les mer om roverens oppdrag på: illvit.no/Perseverance
© Shutterstock

Du kan lett se fargen til Mars med det blotte øye eller med en kikkert, men med et godt teleskop trår variasjonen i fargen fram.

En stor del av planeten er for eksempel dekket av mørke flekker, som er enorme sletter av størknet lava – rester av fortidens vulkanske aktivitet. Ved polene ser man også hvite områder, som først og fremst består av is.

 • Hvor og når: Klokken 21.30 18. februar står Mars om lag 30 grader over horisonten mot vest. Planeten ses tydelig som en klar, rød flekk litt høyere oppe på himmelen enn månen.

 • Synlighet: En vanlig kikkert vil gjøre fargene til Mars mer intense – særlig hvis du setter den litt ut av fokus – slik at du virkelig kan se den røde planeten.

Synlige stjernebilder i februar 2021

Jordens rotasjon om egen akse og reisen rundt solen innebærer at de fleste stjernene og derfor stjernebildene beveger seg. Og derfor er det flere stjernebilder som vi bare kan se på bestemte tider av året.

Stjernehimmelen i februar byr for eksempel på:

 • Orion: Den enkleste måten å finne stjernebildet på er starte med de tre stjernene i Orions belte. Du finner stjernebildet i den sørøstlige retningen.
 • Tvillingene: Finn Orion – Tvillingene ligger skrått til venstre for stjernebildet. Du kan også finne stjernebildet Lille hund, ettersom Tvillingene er sør for stjernebildet.
 • Kusken: Du kan igjen ta utgangspunkt i Orion, siden stjernebildet Kusken er like over.

I stjernebildet Kusken inngår et smykkeskrin av flere hundre funklende stjerner – de såkalte åpne stjernehopene. Åpne stjernehoper er samlinger av flere hundre stjerner som er dannet i den samme gasskyen. I februar har du ekstra gode sjanser for å finne tre av dem, siden Kusken i denne måneden står høyt på himmelen.

Stjernehoper i stjernebildet Kusken

De tre stjernehopene inneholder omkring 660 foreløpig identifisert stjerner.

© Eckhard Slawik/SPL

De stjernehopene du kan se, er Messier 36, Messier 37 og Messier 38, som til sammen danner en lett buet linje over den store, regelmessige femkanten som er Kusken.

 • Hvor og når: Stjernebildet Kusken ses tydelig i dagene omkring 11. februar, når lyset fra månen ikke forstyrrer. Kusken finner du høyt på himmelen fra mørkets frambrudd og fram til midnatt. Klokken 22 lyser stjernen Capella i Kusken om lag 65 grader over horisonten i vestsørvestlig retning. Fang den i en kikkert, sving litt ned og til venstre, så ser du de tre stjernehopene.

 • Synlighet: På grunn av Kuskens høye plassering på himmelen kan du med fordel sitte på en stol, slik at du kan støtte albuene på armlenene eller på en annen måte, slik at bildet i kikkerten blir rolig.

Synlige stjernebilder hele året

Av de 88 offisielle stjernebildene er det også et par stykker du kan se året rundt.

Det skyldes at stjernene i disse stjernebildene er såkalte sirkumpolare stjerner, noe som betyr at de enten er tett på det nordlige eller det sørlige senteret for himmellegemenes bevegelse.

De stjernebildene du kan se på stjernehimmelen i februar og resten av året, er:

 • Kassiopeia – Stjernebildet er lett å finne siden det ligner bokstaven «W».
 • Kefeus – Stjernebilledet ligger ved siden av Kassiopeia og er tett på nordstjernen Polaris.
 • Lille Bjørn – Lille Bjørn inneholder nordstjernen, Polaris, og ligner på Karlsvognen – bare med et «håndtak» som går opp i stedet for ned.
 • Store Bjørn – Karlsvognen er en del av Store Bjørn, så hvis du finner det gjenkjennelige stjernemønsteret, har du funnet stjernebildet.
 • Dragen – Stjernebildet ligger ved siden av Kefeus og under Lille Bjørn.

Spesielle fenomener i februar 2021

Vanlig kikkert avslører gigantisk asteroide

En enorm asteroide, omkring 140 kilometer i diameter, er nå synlig på himmelen med en vanlig kikkert.

Den store kosmiske steinen, som har navnet 18 Melpomene, er for tiden forholdsvis tett på jorden – bare 212 millioner kilometer unna – og står på rett linje med vår planet og solen.

Disse forholdene innebærer at asteroiden lyser ekstra kraftig og dermed er lettere å se.

Asteroiden 18 Melpomene

18 Melpomene er blant de største asteroidene i solsystemet.

© Shutterstock

18 Melpomene befinner seg mellom Mars og Jupiter i asteroidebeltet, som inneholder millioner av asteroider, der 99 prosent er mindre enn 18 Melpomene.

Omløpstiden om solen er 3,48 år. Navnet Melpomene stammer fra den greske musen for tragediediktning, og tallet 18 refererer til at objektet var den 18. asteroiden forskerne oppdaget – det skjedde i 1852.

 • Hvor og når: 3. februar er hele den siden av asteroiden 18 Melpomene som vender mot jorden, opplyst av solen. Derfor lyser den kraftig opp på himmelen sammenlignet med andre asteroider.

 • Synlighet: Finn et sted uten lysforurensning og se mot sørsørøst klokken 23. 18 Melpomene befinner seg om lag 40 grader over horisonten i nederste venstre hjørne av stjernebildet Krepsen. Du kan ikke se den med det blotte øye, men med en god kikkert blir den synlig.

Andromedagalaksen trår fram i februar

I februar har du god muligheter for å se Melkeveiens nærmeste nabo, Andromedagalaksen.

Galaksen ligger 25,5 trillioner kilometer – eller 2,7 millioner lysår – fra jorden og er det suverent fjerneste himmellegemet du kan observere med det blotte øye.

Med sine en billion stjerner er Andromedagalaksen ikke bare dobbelt så stor som vår galakse, Melkeveien, men også den største galaksen i Den lokale gruppen – den galaksehopen Melkeveien også tilhører.

Andromedagalaksen

Melkeveien og Andromedagalaksen vil kollidere med hverandre om cirka fire milliarder år.

© Shutterstock

Hopen består av 30–40 galakser, det vil si samlinger av stjerner som er bundet sammen ved sin innbyrdes tyngdekraft – og altså ikke et sentralt, svart hull.

Galaksene Melkeveien og Andromeda ligner hverandre, siden begge er såkalte spiralgalakser og dessuten er omgitt av en lysende ring – en halo – av kuleformede stjernehoper som både i utseende og struktur minner om hverandre.

 • Hvor og når: Hele februar finner du Andromedagalaksen 25–40 grader over horisonten i vestnordvest klokken 21. I løpet av kvelden og natten beveger den seg nedover på himmelen.

 • Synlighet: Uten teleskop kan du bare se galaksens sentrale kjerne, som består av millioner av tett forbundne stjerner. Den fulle utstrekningen blir først synlig med et stort teleskop. Vil du ta bilde av Andromeda, kan du montere et kamera med teleobjektiv på teleskopet. Det må ha kamerabeslag og en motor som følger bevegelsen til stjernehimmelen.