ESA
Tjurjumov-Gerasimenko foto af kometen

Solsystemets badeand svømmer tett forbi oss

STJERNEGUIDE: Akkurat nå kan du finne solsystemets merkeligste komet på himmelen. Den ser ut som en badeand og er den første kometen som har fått besøk av en sonde.

OM KOMETEN TJURJUMOV-GERASIMENKO

Kometen med navnet 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko er kjent for sin merkverdige form. Den ligner nærmest på en badeand, og i november 2021 svømmer den uvanlig tett forbi oss.

Kometen stammer fra solsystemets barndom, for 4,6 milliarder år siden.

Den har befunnet seg i Kuiperbeltet utenfor planetenes baner det meste av sin tid, men har på et tidspunkt blitt kastet inn i det indre solsystemet.

Rosetta-sonden

Romsonden Rosetta plasserte i 2014 en liten modul på overflaten av Tsjurjumov-Gerasimenko.

© ESA

Den fire kilometer lange kometen roterer rundt seg selv på 12,4 timer og tar en runde rundt solen på 6,45 år.

I 2014 var kometen målet for romsonden Rosetta, som plasserte en liten landingsmodul på den – den første kontrollerte landingen på en komet.

Rosetta tok over 100 000 bilder av kometen og gikk i bane rundt den på kloss hold i to år før romsonden lot seg styrte mot overflaten.

GUIDE TIL KOMETEN

Tjurjumov-Gerasimenko stjernekort

Klokken 1 kan du finne kometen i øst om lag 30 grader oppe på himmelen.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG NÅR?

Rundt klokken 1 kan du se kometen rett øst om lag en tredjedel oppe på himmelen. I begynnelsen av november finner du den litt under den klare stjernen Pollux i stjernebildet Tvillingene.

SYNLIGHET?

I år er kometen uvanlig klar, og den er synlig i hele november og desember. Med en kikkert kan du se selve kometen, og i et teleskop kan du også oppleve litt av komethalen.

  1. november er det nymåne – og på den tiden er det et minimum av månelys som forstyrrer. Hvis du også kan unngå kunstig lys i nærheten, får du det optimale utsynet til kometen.