ESA
Tjurjumov-Gerasimenko foto af kometen

Solsystemets badeand svømmer tett forbi oss

I november kan du oppleve solsystemets merkeligste komet på himmelen. Den ligner mest av alt på en badeand. Så grip kikkerten og se den svømme forbi.

OM KOMETEN TJURJUMOV-GERASIMENKO

Kometen med navnet 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko er kjent for sin merkverdige form. Den ligner nærmest på en badeand, og i november 2021 svømmer den uvanlig tett forbi oss.

Kometen stammer fra solsystemets barndom, for 4,6 milliarder år siden.

Den har befunnet seg i Kuiperbeltet utenfor planetenes baner det meste av sin tid, men har på et tidspunkt blitt kastet inn i det indre solsystemet.

Rosetta-sonden

Romsonden Rosetta plasserte i 2014 en liten modul på overflaten av Tsjurjumov-Gerasimenko.

© ESA

Den fire kilometer lange kometen roterer rundt seg selv på 12,4 timer og tar en runde rundt solen på 6,45 år.

I 2014 var kometen målet for romsonden Rosetta, som plasserte en liten landingsmodul på den – den første kontrollerte landingen på en komet.

Rosetta tok over 100 000 bilder av kometen og gikk i bane rundt den på kloss hold i to år før romsonden lot seg styrte mot overflaten.

GUIDE TIL KOMETEN

Tjurjumov-Gerasimenko stjernekort

Klokken 1 kan du finne kometen i øst om lag 30 grader oppe på himmelen.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG NÅR?

Rundt klokken 1 kan du se kometen rett øst om lag en tredjedel oppe på himmelen. I begynnelsen av november finner du den litt under den klare stjernen Pollux i stjernebildet Tvillingene.

SYNLIGHET?

I år er kometen uvanlig klar, og den er synlig i hele november og desember. Med en kikkert kan du se selve kometen, og i et teleskop kan du også oppleve litt av komethalen.

  1. november er det nymåne – og på den tiden er det et minimum av månelys som forstyrrer. Hvis du også kan unngå kunstig lys i nærheten, får du det optimale utsynet til kometen.