Shutterstock
Topbillede solformoerkelse

Solformørkelse 2022: Månen tar en bit av solen

Denne høsten har du en sjelden sjanse til å nyte en solformørkelse på de nordlige breddegrader når månen glir inn foran jorden og skygger for solen, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

Om solformørkelsen

En mørk skygge som sakte beveger seg inn over den blendende middagssolen. Det er det du kan se 25. oktober når hele Norden får mulighet for å se en sjelden solformørkelse – et fenomen som oppstår fordi månen skygger for solen.

Solens diameter er riktignok om lag 400 ganger større enn månens, men siden månen ligger nesten 400 ganger nærmere jorden, kan den under de rette forholdene fullt og helt blokkere sollys i en total solformørkelse. Men en solformørkelse kan også være delvis. Da glir månen inn foran solen i en litt skjev vinkel slik at månen bare dekker en del av solskiven. Dermed kommer solen til å se ut som en halvmåne når formørkelsen kommer fram til høydepunktet sitt.

Solformørkelsen i oktober er en delvis formørkelse, men den dekker om lag halvparten av solen og er fullt synlig i hele Nord-Europa. Det betyr at du kan følge den fra det tidspunktet da månen rører solen første gang til solskiven igjen er full. Den neste solformørkelsen i Nord-Europa skjer 29. mars 2025, men da bare snitter månen solen. En total solformørkelse inntreffer først i 2126.

Solen, maanen, jorden
©

Bak fenomenet: Månen kaster to skygger

Den ytterste delen av månens skygge gir en delvis formørkelse. Den innerste gir en total eller ringformet formørkelse.

Sett fra den indre delen av månens skygge, umbraen, er solformørkelsen total. Er månen for langt unna til å blokkere hele solskiven, får vi i stedet en ringformet formørkelse.

Rundt umbraen ligger en svakere skygge kalt penumbraen. Sett herfra vil ikkemånen ikke gli helt inn foran solen, og solformørkelsen er bare delvis.

Guide til solformørkelsen

Stjernekort solformoerkelse

Solen står høyt på himmelen mot sør under formørkelsen.

©

Når?

Sett fra Oslo varer solformørkelsen fra klokken 11.04 til klokken 13.13, og solen er maksimalt dekket klokken 12.08. Lenger vest i landet skjer alt sammen noen minutter tidligere.

Hvordan?

Når du ser formørkelsen, må du bruke et par solformørkelsebriller, som blokkerer de farlige ultrafiolette strålene fra solen – ellers risikerer du at øynene dine blir alvorlig skadet.

Hvis du vil ta bilder, så bruk et solfilter foran telelinsen og still det manuelle fokuset på uendelig avstand. Juster eksponeringen slik at den lyse delen av solskiven ikke brenner helt ut i hvitt.