Running Man Nebula closeup

Skyggen av en mann løper tur i de kosmiske tåkene

STJERNEGUIDE: Akkurat nå har du sjansen til å se stjernetåken som ligner silhuetten en mann som løper over nattehimmelen.

OM STJERNETÅKEN RUNNING MAN NEBULA

Running Man Nebula – eller stjernetåken som ligner en løpende mann – er også kjent under navnene NGC 1977 og Sh2-279.

Sammen med de to små tåkene NGC 1973 og 1975 danner den en kompleks struktur med blå og røde tåker som skjæres gjennom av mørke bånd av gass og støv.

Det er de mørke båndene som til sammen danner silhuetten av en mann som løper en tur i de fargestrålende kosmiske tåkene.

Alle tåkene er en del av det enorme Orion-komplekset, og de ligger rett over den store Oriontåken på toppen av Orions sverd, som ses under de tre sterke beltestjernene.

Running Man Nebula + Orions bælte

Running Man Nebula finnes tett på de tre markante beltestjernene i konstellasjonen Orion.

Running Man Nebula befinner seg om lag 1600 lysår fra jorden.

Sammen med resten av Orion-komplekset er det rett i nabolaget, nemlig i den samme galaksearmen i Melkeveien som vi selv bor i – Orionarmen.

GUIDE TIL STJERNETÅKEN

Running man nebula stjernekort

Du kan finne Running Man Nebula i sør 4. desember.

© Jesper Grønne, hvadihimlen.dk

HVOR OG NÅR?

  1. desember er det nymåne, så i tiden etter det er det ikke plagsomt månelys. Det betyr gode muligheter for å se stjernetåker, særlig hvis du også kan unngå kunstig lys i nærheten.

Klokken 01 kulminerer Running Man Nebula i sør . Da når stjernetåken nattens høyeste posisjon på himmelen – omkring 30 grader over horisonten.

SYNLIGHET?

Den store Oriontåken er synlig med det blotte øye – et stykke under de tre markante beltestjernene. Running Man Nebula som du best finner i en kikkert, befinner seg rett over Oriontåken.