Sjelden kulehop stråler på himmelen

Den er over åtte milliarder år gammel, men den holder seg godt. Den glitrende massen av stjerner i stjernehopen Messier 3 er noe av det vakreste på stjernehimmelen.

Den er over åtte milliarder år gammel, men den holder seg godt. Den glitrende massen av stjerner i stjernehopen Messier 3 er noe av det vakreste på stjernehimmelen.

NASA/ESA

OM STJERNEHOBEN

Akkurat nå viser en av de klareste stjernehopene i Melkeveien seg på himmelen, nemlig kulehopen Messier 3.

Sammen med de andre kulehopene ble den dannet i galaksenes ungdom, den gang det var store mengder hydrogengass til stede i universet.

Etter hvert som hydrogenet i Melkeveien ble brukt opp, ble det ikke dannet så mange kulehoper. Senere har de fleste utviklet seg til flate spiralgalakser, og vi kjenner bare til omkring 250 kulehoper i Melkeveien.

© NASA/ESA

Messier 3 regnes for å være mellom 8 og 11,4 milliarder år gammel, og den består først og fremst av veldig gamle, røde stjerner. Messier 3 befinner seg 33 900 lysår fra jorda.

Til sammenligning er Melkeveien minst 100 000 lysår i diameter.

Under forhold uten for mye lysforurensning kan du se hopen med det blotte øye, men bruk kikkert hvis du vil ha med detaljene.

STJERNEGUIDE

Messier 3 - kuglehob stråler på himlen

© Stellarium

Hvor og hvornår?

  1. april klokken 23 står Messier 3 omkring 50 grader over den øst-sørøstlige horisonten rett over den klare stjernen Arcturus. Senere på natten går den mot sør og sørvest.

Synlighed

Kulehopen ligger på grensen til hva som er synlig med det blotte øye. Under mørke forhold vil du kunne se den, men ellers må du bruke en kikkert, så vil den trå tydelig fram.

Med et teleskop på 8” ser du individuelt definerte stjerner overalt i hopen unntatt kjernen. Den blir først klar hvis du bruker et instrument på 12” eller større.