Se opp: Solen er mindre enn normalt

Akkurat nå ser solen mindre ut enn normalt. Finn ut hvorfor, og hvordan du oppdager det kosmiske fenomenet.

Aphelium – Solen er længere væk end normalt

På den nordlige halvkule er solen lengre unna om sommeren enn om vinteren.

© Shutterstock

I begynnelsen av juli inntreffer det tidspunktet på året da jorden er lengst fra solen, såkalt aphelium. Avstanden er for tiden omkring 152 millioner kilometer, og det er fem millioner mer enn i januar, da jorden var nærmest solen ved det såkalte perihelium.

På grunn av den store avstanden tar solen mindre plass enn normalt på himmelen. Størrelsesforskjellen er bare på noen få prosent, og du kan derfor ikke se den med det blotte øye. På bilder av solen fra henholdsvis januar og juli står forskjellen imidlertid klarere fram.

Tross den ekstra avstanden føles solen varmere i juli enn i januar. Det skyldes at jordens akse akkurat nå vender den nordlige halvkule i retning av solen. Dermed kommer solen høyere opp på himmelen, og mer av varmen kommer ned til oss.

Aphelium – Solen er længere væk end normalt
© Shutterstock & Ken Ikeda

Jordens bane er ikke rund

SLIK GJØR DU

Aphelium – Solen er længere væk end normalt

Solen i juli (til høyre) ser litt mindre ut enn i januar (til venstre).

© Afdumitriu
  • Aphelium inntreffer i år 6. juli rundt solnedgang. Det beste stedet å se solen – på nettopp dette tidspunktet – er ved en kyst som vender mot en vestlig til nordlig retning.

  • Når solen når horisonten, er ikke lyset så intenst som det er midt på dagen, men du bør likevel ikke se på den lengre tiden av gangen av hensyn til øynene dine.

  • Hvis du er heldig, vil du kunne se et grønt glimt når solen forsvinner bak horisonten. Fenomenet skyldes atmosfæriske forvrengninger av dagens aller siste solstråler.