Se opp: Kosmisk kule glitrer med 100 000 stjerner

100 000 eldgamle stjerner tett samlet i en enorm glitrende kule. Det vakre fenomenet er akkurat nå synlig på nattehimmelen – og vi viser deg hvor du bør se.

Messier 10
© NASA

Om våren og sommeren står den vakre stjernehopen Messier 10 høyt på nattehimmelen, og du har derfor optimale muligheter for å få et glimt av de omkring 100 000 tettpakkede stjernene. Messier 10 er en såkalt kulehop, altså en kuleformet samling av stjerner som ble dannet i den samme stjernetåken og har holdt sammen helt siden den gang.

De fleste kulehoper ble dannet tidlig i Melkeveiens historie, og stjernene i dem er derfor vanligvis over elleve milliarder år gamle. Men det er ikke tilfellet med alle stjernene i Messier 10.

I midten av kulehopen finnes det mange relativt unge stjerner på under fem milliarder år. De er kanskje dannet ved at to gamle stjerner har kollidert. De unge stjernene kan gjenkjennes på sin blålige farge, mens de gamle er mer gulaktige.

GUIDE TIL FENOMENET

Messier 10 stjernehob
© Jesper Grønne

Slik gjør du

Hvor og når?

Mange sommernetter kan du se kulehopen Messier 10 i en kikkert. Du kan blant annet finne den ved nymåne 18. juni der den står 25 grader over den sørlige horisonten klokken ett.

Hvordan?

Støtt kikkerten din mot et tre, et stativ eller lignende. Utforsk om­rådet ved å bevege kikkerten rolig vannrett fram og tilbake i ulike høyder helt til stjernehopen dukker opp.

Du kan se etter en stor, litt diffus lyskilde. Hvis du kan se to diffuse lysprikker tett på hverandre i nesten samme høyde, er den litt svakere til høyre en annen kulehop, Messier 12.