Se opp: Jomfruen gjemmer på to gigantiske egg

To glovarme egg – minst sju ganger tyngre enn solen. De gjemmer seg i stjernebildet Jomfruen, og du kan se dem i kveld hvis du følger denne guiden.

Spica Jomfruen
© Pablo Carlos Budassi

Våren er det beste tidspunktet å se nærmere på stjernebildet Jomfruen og den klareste – og kanskje mest fascinerende – stjernen der, Spica.

Den blendende stjernen består egentlig av to stjerner som går i bane rundt hverandre. Begge stjernene er blålige, veldig varme og relativt store, henholdsvis sju og ti ganger tyngre enn solen.

Spica-systemet inneholder kanskje flere mindre stjerner, men det er ikke mulig å avgjøre med dagens teleskoper.

De to Spica-stjernene er ikke runde, som solen, men i stedet eggformede. Årsaken er at de trekker hverandre ut i en avlang form. Stjernene bruker bare fire dager på en runde rundt hverandre.

GUIDE TIL FENOMENET

Spica Jomfruen
© Jesper Grønne

Slik gjør du

Spica er synlig på himmelen hele mai. Du har gode muligheter for å se den rundt klokken 23 der den står relativt høyt på himmelen – om lag 20 grader over horisonten i sørlig retning.

Spica lyser kraftig og kan lett ses med det blotte øye. Du vil imidlertid ikke klare å skille Spicas enkelte stjerner. De befinner seg så tett sammen at selv forskerne har problemer med å skille dem.

I en kikkert eller et teleskop vil du se Spicas blå lys som funkler gjennom atmosfæren. Litt over og til høyre for Spica vil du i et teleskop kunne finne noen av Jomfruens galakser.