Se opp: Himmelens sju søstre lyser blått

Pleiadenes sju blå stjerner satte fart på våre forfedres fantasi – og akkurat nå kan du se dem med dine egne øyne. Vi viser deg vei til det vakre fenomenet.

Plejaderne

Stjernehopen Pleiadene beveger seg gjennom en blå sky av gass.

© Shutterstock

Stjernehopen Pleiadene har inspirert til myter hos mange folkeferd, blant annet mayaene og perserne. I det gamle Hellas, for nesten 3000 år siden, ga Pleiadene opphav til myten om sju søstre av samme navn. De ble ifølge myten forvandlet til stjerner av Zevs for å trøste faren, Atlas, som hadde blitt tvunget til å bære himmelen på skuldrene sine.

Egentlig er Pleiadene en såkalt stjernehop som inneholder mer enn tusen stjerner.

Akkurat som i andre stjernehoper ble alle Pleiadene stjerner dannet i den samme gasskyen – det skjedde for om lag 115 millioner år siden. Den opprinnelige gasskyen har senere forsvunnet, men stjernene har beveget seg inn i en ny sky, som sees som en blålig tåke rundt stjernene.

Pleiadenes sju søstre er synlige om høsten og vinteren og kan lett sees med det blotte øye.

GUIDE TIL FENOMENET

Plejaderne
© Jesper Grønne

Slik gjør du det

Hvor og når?

Pleiadene kan sees hele måneden, men er klarest natt til 15. september, da månelyset ikke forstyrrer så mye. Klokken ett står stjernehopen om lag 30 grader over horisonten i øst.

Hvordan?

Pleiadenes sju søstre er synlige med det blotte øye, men de er tydeligere hvis du bruker en vanlig kikkert. Sett eventuelt kikkerten på et stativ, eller støtt den mot en grein.

Vil du fotografere stjernehopen og gasskyen, må du bruke et langt teleobjektiv, lang eksponering og motorstativ slik at kameraet kan følge hopens bevegelse over himmelen.