Stjernehimlen Nordstjernen

Nordstjernen er nattehimmelens sentrum

Desember 2022: Den er nattehimmelens sentrum og har hjulpet sjømenn gjennom tusenvis av år. Nordstjernen er en av de mest ikoniske stjernene – og du kan lett få øye på den selv. Les hvordan her.

Om Nordstjernen

Stjernen Polaris, som også kalles Nordstjernen, er lett å få øye på i vinters mørke. Stjernen har fått sitt navn fordi den ligger mye på langt nær himmelens nordpol – punktet loddrett over jordens geografiske nordpol – og derfor alltid er plassert i nordlig retning.

For tiden ligger Polaris om lag trekvart grad fra himmelens nordpol, men den beveger seg sakte nærmere, og rundt år 2100 vil den befinne seg bare en halv grad fra nordpolen.

Stjernehimlen Nordstjernen

I løpet av natten roterer hele stjernehimmelen rundt med Polaris som kjerne.

Stjernen vil deretter bevege seg unna nordpolen igjen – eller slik ser det ut. Faktisk er det himmelens nordpol som flytter seg fordi jordens rotasjonsakse dreier seg litt.

Polaris er en såkalt gul superkjempe som har masse på 5,4 ganger solens, men om noen få tusen år forvandler den seg til en enorm rød superkjempe.

Guide til Nordstjernen

Nordstjernen stjernehimlen

Du finner alltid Polaris litt over halvveis oppe på himmelen mot nord.

©

Hvor og når?

Året rundt og på alle tider av natten finner du Polaris i retningen nord, i en høyde på himmelen som svarer til den nordlige breddegraden du observerer fra. Fra Oslo er det omkring 60 grader.

Du kan finne nord hvis du har et kompass, eller med kompasset i en mobiltelefon. Litt over halvveis oppe på himmelen ser du tydelig en ganske klar stjerne – du vil sjelden være i tvil.

Du kan også finne Polaris ved hjelp av Karlsvognen. Trekk en linje mellom de to stjernene ytterst i «vognstangen», og forleng den fire ganger lengden mellom de to stjernene i nordlig retning.