solformørkelse, sol

Månen tar et jafs av solen

En mørk skygge beveger seg over solen midt i sommerens varme. 10. juni har du årets eneste sjanse for å se en solformørkelse på nordlige breddegrader, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

En mørk skygge beveger seg over solen midt i sommerens varme. 10. juni har du årets eneste sjanse for å se en solformørkelse på nordlige breddegrader, så ta på et par solformørkelsesbriller og nyt dansen mellom solen og månen.

Shutterstock

Solens diameter er om lag 400 ganger større enn månens, men månen er nesten 400 ganger nærmere jorden, og derfor kan den noen ganger fullt og helt blokkere utsynet vårt til solen – et fenomen som kalles en total solformørkelse.

Men ikke alle solformørkelser er totale. 10. juni oppstår det som kalles en ringformet solformørkelse. Månen vil gli helt inn foran solen, men fordi månen på grunn av sin avlange bane befinner seg litt lenger fra jorden enn normalt, vil den ikke ta nok plass på himmelen til å kunne blokkere solskiven helt.

solformørkelse, illustration
© Shutterstock

Månen kaster to skygger

Den ytterste delen av månens skygge gir en delvis formørkelse. Den innerste gir en total eller ringformet formørkelse.

Sett fra den indre delen av månens skygge, umbraen, er solformørkelsen total. Er månen for langt unna til å blokkere hele solskiven, får vi i stedet en ringformet formørkelse.

Rundt umbraen ligger en svakere skygge kalt penumbraen. Sett herfra vil ikke månen ikke gli helt inn foran solen, og solformørkelsen er bare delvis.

En ring av sollys vil derfor være synlig rundt månen. Den ringformede solformørkelsen vil være fullt synlig på Grønland og i Canada, men i Europa er det også mulig å få et glimt av den. Herfra ses fenomenet fra en litt skjev vinkel, og derfor kommer månen bare til å dekke et lite stykke av solskiven – en såkalt delvis solformørkelse.

Etter 10. juni må vi vente helt til 25. oktober 2022 før vi får en solformørkelse i Europa igjen. Det blir også en delvis formørkelse.

GUIDE TIL SOLFORMØRKELSEN:

HVOR OG NÅR?

Sett fra Oslo varer solformørkelsen fra klokken 11.31 til klokken 13.57, og solen er maksimalt dekket klokken 12.43. Lenger vest i landet skjer alt sammen noen minutter tidligere.

SYNLIGHET?

Når du ser formørkelsen, må du bruke et par solformørkelsebriller, som blokkerer de farlige ultrafiolette strålene fra solen – ellers risikerer du at øynene dine blir alvorlig skadet.

Hvis du vil ta bilder, så bruk et solfilter foran telelinsen og still det manuelle fokuset på uendelig avstand. Juster eksponeringen slik at den lyse delen av solskiven ikke brenner helt ut i hvitt.