Jupiter og Venus omringer halvmånen

Februar 2023: Akkurat nå har du en unik mulighet for å se solsystemets største planet, Jupiter, møte Venus og månen på kveldshimmelen. Alt sammen kan du se med det blotte øye – men med en vanlig kikkert kan du se fascinerende detaljer.

Om begivenheten

To dager etter nymåne kan du se solsystemets største planet, Jupiter, og den varmeste planeten, Venus, stå side om side med den ultratynne halvmånen.

De tre himmellegemene møter hverandre på kveldshimmelen etter solnedgang før de i samlet flokk beveger seg ned mot horisonten.

Fordi månen er så tidlig i sin voksende fase, har du også mulighet for å se «jordskinn».

Sollys reflektert fra jorden vil lyse opp den mørke siden av månen slik at du kan få en spesiell fornemmelse av himmellegemets tredimensjonale form.

Akkurat som månen har Venus faser. I en vanlig kikkert kan du se at planeten ikke framstår kulerund, men bare er delvis opplyst av solen.

Du kan også rette kikkerten mot Jupiter og se planetens største måner.

Guide til begivenheten

©

Slik gjør du

Om kvelden 22. februar bør du finne et sted med fri utsikt til horisonten i vest-sørvestlig retning. Når solen går ned, vil lyset fra månen, Venus og Jupiter stå klart fram.

Månen befinner seg i midten med Jupiter litt over og Venus mot høyre. Alle tre kan ses med det blotte øye, og jo tettere de kommer på horisonten, jo større vil de se ut – en optisk illusjon.

Med en vanlig kikkert kan du se dag- og nattsiden til Venus, Jupiters måner og detaljer på månens overflate. Støtt kikkerten mot noe fast, for eksempel et stativ eller et tre.