I kveld: Supermåne møter Saturn i tussmørket

I august har du sjansen for å se en såkalt supermåne stå helt tett på den gigantiske ringplaneten Saturn. Vi gir deg guiden til det unike kosmiske møtet.

© Shutterstock

Saturn er 95 ganger tyngre enn jorden, og diameteren på ringene er mer enn 20 ganger jordens diameter. Dermed er Saturn et av solsystemets mest imponerende syn.

I august har du gode sjanser for å se Saturn – og du kan dessuten oppleve et sjelden kosmisk møte når giganten på slutten av måneden står helt tett på fullmånen. Og som om det ikke var nok, vil månen på denne kvelden være en såkalt supermåne.

Det betyr at månen er fullt opplyst av solen samtidig med at den er så tett på jorden som den kan komme i banen sin. Fordi den er tett på, vil den være større enn en normal fullmåne.

Saturn er også så tett på oss som den kan komme. Den er likevel om lag 1,3 milliarder kilometer unna, mens månen bare er om lag 357 000 kilometer fra jorden.

GUIDE TIL FENOMENET

© Jesper Grønne

Slik gjør du

Når?

Gå ut midt på natten etter 30. august. Velg et sted uten for mye kunstig lys og med fri utsikt i sørlig retning. Klokken ett står månen og Saturn mot sør.

Hvor?

Saturn befinner seg litt til høyre for månen og kan kanskje skimtes med det blotte øye bak månens kraftige lys – ellers kan du se den med en vanlig kikkert.

Hvordan?

I kikkerten kan du se Saturns avlange form, som skyldes ringene. Og med litt flaks kan du skimte en liten prikk rett under planeten. Det er den største månen, Titan.