I kveld: Jorden skygger for månen

En skygge legger seg over månen i kveld. Og du rekker så vidt å se det kosmiske fenomenet hvis du står klar på det helt riktige tidspunktet.

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne
  1. mai legger en skygge seg over månen. Fenomenet kalles en måneformørkelse, men den er ikke total.

Før en total måneformørkelse kan oppstå, må solen, jorden og månen stå på rett linje, slik at månen havner midt i jordens skygge. I så fall vil mørket få månen til å framstå som rød.

  1. mai står ikke himmellegemene på helt rett linje, og derfor berører månen bare den ytterste delen av jordens skygge, som kalles halvskyggen.

Her blir ikke lyset fra solen i samme grad bøyd av i jordens atmosfære, og dermed får ikke månen samme blodrøde skjær som under en total måneformørkelse. Den blir heller ikke like mørk, og formørkelsen er derfor relativt beskjeden.

I Norge er fenomenet bare synlig helt i sørøst. Månen står opp kl. 21.30, og formørkelsen er over like etterpå.

GUIDE TIL FENOMENET

Måneformørkelse 2023
© Jesper Grønne

Slik gjør du

Formørkelsen er synlig helt i sørøst, men hvis du befinner deg i et annet land, vil du kanskje kunne se mer. Du kan finne mer informasjon på siden timeanddate.com/eclipse.

For å se formørkelsen må du stå klar når månen dukker opp over horisonten rundt klokken 21.30. Da er månen seg allerede i skyggen. Formørkelsen er over klokken 21.31.

Med en kikkert eller et lite teleskop vil du kunne se flere detaljer på månens overflate, og du vil bedre kunne se endringen i lysstyrke når månen beveger seg ut av skyggen.