Halvmånen får besøk fra fjern og nær

Mars 2023: Akkurat nå har du en unik mulighet for å se månen omringet av naboplaneten vår, Venus, og den fjerne giganten Uranus. Vi viser deg vei til det kosmiske møtet og hjelper deg med å se de overraskende detaljene.

Uranus i stjernehimlen

Venus lyser kraftig, mens Uranus bare så vidt er synlig med det blotte øye.

Om begivenheten

Om kvelden 24. mars finner du den tynne halvmånen mot vest, og litt under den kan du se noe som ligner en lyssterk stjerne. Den funklende prikken er imidlertid ikke en stjerne, men planeten Venus.

Ser du nærmere på den i en vanlig kikkert, vil du kunne se at den ikke er helt rund, og det skyldes at den – akkurat som månen – bare er delvis opplyst av solen.

På den motsatte siden av månen finner du en annen planet, Uranus, som kan være noe vanskeligere å få øye på. Med en vanlig kikkert burde du imidlertid kunne se den.

Det svake lyset Uranus skyldes at den er over tre milliarder kilometer unna, mens Venus bare er 185 millioner kilometer fra oss. Du kan kjenne igjen Uranus på den litt blålige farge, som skyldes metan i atmosfæren.

Guide til begivenheten

stjernehimmel vest

Klokken 20 finner du månen 10–20 grader over den vestlige horisonten.

©

Slik gjør du

Ved solnedgang 24. mars kan du lett få øye på månen og Venus mot vest. Deretter beveger de seg ned mot horisonten. Uranus er først synlig når himmelen blir mørk en times tid senere.

Hvis du retter en vanlig kikkert mot himmellegemene, vil du enklere få øye på Uranus, og du vil samtidig kunne se at Venus bare er omkring 80 prosent opplyst av solen.

Vil du ta bilder av opptrinnet, bør du bruke et stativ. Uranus kan være vanskelig å fotografere fordi den lyser så svakt, men du kan prøve deg fram med en lengre eksponeringstid.