Guide: Slik får du øye på Mars

Januar 2023: Mars er millioner av kilometer unna, men du kan se den med det blotte øye – og den er overraskende enkel å få øye på. Vi gir deg guiden til å se den røde planeten.

Om Mars

Den røde naboen stikker innom

Et av de letteste himmellegemene å få øye på akkurat nå er den røde planeten Mars. Planeten er blant de klarest lysende gjenstandene på stjernehimmelen – til tross for at Mars og jorden for tiden ligger forholdsvis langt fra hverandre i banene rundt solen. Bare om lag en gang hvert annet år kommer naboplaneten vår nær oss – det vil si nærmere enn om lag 100 millioner kilometer – når solen jorden og Mars står på rett linje.

Men det skjer ikke i år. Mars er lett å gjenkjenne på det rødoransje skjæret, som skyldes det rustrøde støvet på overflaten og i atmosfæren. Støvet er rødt fordi overflaten inneholder relativt mye jernoksid, som også gir farge til blant annet rust og blod. På Mars inneholder overflaten 18 prosent jernoksid, mens tallet for jorden er åtte prosent. Du kan se fargen til Mars med det blotte øye eller en kikkert.

Guide til Mars

Stjernehimlen 2

Klokken 21.30 finner du Mars 25–30 grader over horisonten
i vest.

©

Hvor og når?

Hver kveld klokken 22 i januar kan du se Mars i sørlig eller sørvestlig retning om lag 50–60 grader over horisonten. I løpet av kvelden og natten beveger planeten seg nedover mot vest.

Både den 3. og 30. januar vil månen passere veldig tett forbi Mars på himmelen. 3. januar står de to himmellegemene så tett at Mars nesten drukner i månelys.

I et teleskop kan du se detaljer på Mars-overflaten i form av blant annet polkalotten. Du bør bruke en stor forstørrelse, altså et okular me kort brennvidde.