Guide: Se Venus møte månen i fullt dagslys

Vanligvis må du vente til mørkets frambrudd hvis du vil se spektakulære astronomiske opptrinn på himmelen, men akkurat nå har du sjansen for å se månen møte Venus ved høylys dag – du kan bare følge denne guiden.

Månen og Venus

Månen og Venus er nest etter solen de klarest lysende himmellegemene på himmelen.

© Shutterstock

Solen og månen er ikke de eneste himmellegemene du kan se ved høylys dag. Naboplaneten vår Venus lyser så kraftig at den klarer å skjære igjennom på den lyseblå himmelen.

Dens sterke lys skyldes dels at planeten er relativt tett på oss, men også at den er dekket av et tykt lag skyer som reflekterer sollyset veldig effektivt.

I dagtimene 20. juli kan du dessuten oppleve et sjelden kosmisk møte når Venus står helt tett på månen. De to himmellegemene vil bare stå om lag sju grader fra hverandre på himmelen. De kan begge ses med det blotte øye, men Venus kan likevel være vanskelig å oppdage. Med en vanlig kikkert bør planeten imidlertid være enkel å få øye på.

Månen står som et helt tynt segl, og hvis du ser i kikkerten, vil du kunne se at Venus også er halvmåneformet – skiven dens er bare om lag 15 prosent opplyst av solen.

SLIK SER DU FENOMENET

Månen og Venus
© Jesper Grønne

Slik gjør du

Venus og månen står ikke langt fra solen på himmelen. Du må derfor passe på at du ikke vil se rett på solen – det kan gi permanente øyeskader.

Du kan se månen og Venus på himmelen mesteparten av dagen 20. juli. Klokken. 12 finner du månen om lag en tredjedel oppe på himmelen i øst-sørøst – om lag 30 grader til venstre for solen.

Finn først månen som er formet som et tynt segl, og rett en vanlig kikkert mot den. Beveg deretter sakte kikkerten litt ned og mot høyre helt til du finner Venus.