NASA/ESA

Gigantisk spiralgalakse lyser opp i kikkerten din

Den inneholder en billion stjerner, og de vakre spiralarmene tar like mye plass på himmelen som fullmånen. Så grip kikkerten og gå ut i mørket.

OM GALAKSEN

Den tar nesten like mye plass på himmelen som fullmånen og ligger like ved siden av Karlsvognen.

Likevel er galaksen Messier 101 vanskelig å få øye på fordi dens enorme avstand til oss – nesten 21 millioner lysår – innebærer at lyset er for svakt til å kunne ses med det blotte øye.

Til gjengjeld kan den ses med en vanlig kikkert eller enda bedre med et lite teleskop.

© NASA/ESA

Galaksen blir på engelsk kalt Pinwheel Galaxy – pinwheel er en leketøysvindmølle eller et stykke roterende fyrverkeri – på grunn av spiralarmene sine, som vi tydelig kan se fra jorden.

Messier 101 er omkring 170 000 lysår i diameter, så den er på størrelse med eller litt større enn Melkeveien, men den inneholder antagelig omkring en billion stjerner, noe som er mer enn dobbelt så mange som Melkeveien.

GALAKSEGUIDE

Messier 101 – Gigantisk spiralgalakse lyser op i din kikkert
© Stellarium

Hvor og når?

Messier 101 lyser bare svakt, og derfor kan den best ses i nettene omkring nymåne 12. april, da månelyset ikke forstyrrer – og fra et sted med lite lysforurensning.

Synlighet

Klokken 23 står galaksen om lag 65 grader over horisonten mot øst. Den befinner seg litt til venstre for den nederste stjernen i vognstangen på Karls­vognen, som står like over hodet ditt.

Galaksen kan man se svakt i en kikkert. I et teleskop på åtte tommer ser du kjernen omgitt av en svak halo med antydning til spiralstruktur og lysprikker fra de kraftigste hydrogenskyene.