Gigantisk egg står på linje med jorden og solen

April 2023: Den er lenger borte enn Pluto, og så er den formet som et egg. Dvergplaneten Haumea er helt unik, og akkurat nå har du spesielt gode sjanser for å oppdage den på nattehimmelen.

Stjernehimlen, Haumea

Haumea er om lag 2000 kilometer på det lengste og 1000 kilometer på det smaleste.

Om Haumea

Solsystemet er hjemsted for åtte planeter, men også for fem såkalte dvergplaneter. I motsetning til planeter er dvergplaneter for små til å rydde banen for andre objekter – men de er store nok til at du kan se dem med et amatørteleskop under de rette forholdene.

Akkurat nå står en av de merkeligste dvergplanetene, Haumea, på linje med jorden og solen og kan derfor ses fra jorden. Haumea er ikke kulerund, som de andre dvergplanetene, men i stedet eggeformet takket være sin uvanlig høye rotasjonshastighet. I tillegg har den, som den eneste dvergplaneten, ringer.

Den høye hastigheten og ringene er antagelig et resultat av et sammenstøt med et stort objekt for milliarder av år siden. Haumea holder til i de ytterste områdene av solsystemet – lenger unna solen enn Pluto – og derfor ble den først oppdaget av forskerne i 2004.

Guide til Haumea

Stjernehimlen, Haumea

Klokken 1 står Haumea om lag 45 grader over horisonten i sør.

©

Sådan gør du

  1. april står Haumea på linje med jorden og solen og er dermed så tett på jorden som den kan komme. En time etter midnatt kan du se den halvveis oppe på himmelen i sørlig retning.

Haumea er liten og ganske lyssvak, så du må bruke et teleskop for å se den. Du finner den om lag fem grader skrått nede til venstre for den klare stjernen Arcturus i stjernebildet Bjørnevokteren.

Hvis du fotograferer Haumea flere ganger over de følgende månedene vil du se at den flytter seg i forhold til stjernene, stadig lavere på himmelen, helt til den til slutt forsvinner bak horisonten.