Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk
Farvet måne

Atmosfæren forvrenger månens form og farger

18. mars 2022: Hvis du står klar når fullmånen dukker opp over horisonten, har du sjansen for å se det velkjente himmellegemet helt forvrengt.

Akkurat nå har du god muligheter for å se en flattrykt og fargerik måne. Fenomenet oppstår når fullmånen står lavt over horisonten, og lyset derfor må passere skrått gjennom atmosfæren for å nå deg.

Lyset må med andre ord gjennom et tykt lag av luft, og dermed forvrenges det mer enn når månen står høyt på himmelen.

Forvrengningen løfter blant annet månens nederste kant oppover slik at himmellegemet blir flattrykt. Samtidig brytes fargene slik at de blå tonene forsvinner, og månen får et rødlig skjær.

Lysets bryting skaper dessuten en tynn, grønn kant øverst på månen og en rød kant nederst.

Dessuten ser månen større ut enn vanligvis når den står lavt på himmelen.

Det skyldes imidlertid ikke atmosfæren, men er en optisk illusjon som oppstår fordi månens størrelse sammenlignes med for eksempel bygninger eller trær i horisonten.

GUIDE TIL MÅNEN

Stjernekort - månens farver og former

Ved solnedgang begynner fullmånen å stige opp over horisonten i øst.

© Jesper Grønne, www.hvadihimlen.dk

HVOR OG NÅR?

  1. mars, når solen går ned i vest, bør du se etter at fullmånen reiser seg på himmelen i øst . Finn et sted med fritt utsyn til horisonten mot nordøst.

SYNLIGHET?

Månens flattrykte form og forvrengte farger ser du best i en kikkert. De smale, fargede kantene øverst og nederst på månen trår imidlertid klarest fram på fotografier.

Hvis du vil fange alle detaljene i et bilde trenger du høy oppløsning og skarpt fokus. Bruk stativ, og prøv for eksempel med et blendetall på f/6,7, ISO 800 og en lukkertid på to sekunder.