Asteroidebeltets konge står på linje med jorden og solen

Mars 2023: Dvergplaneten Ceres er den aller største beboeren i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Akkurat nå står den på linje med solen og jorden – og det gir deg en unik mulighet for å se den fjerne kloden med dine egne øyne.

Ceres

Ny forskning viser at Ceres antagelig har flytende vann gjemt under overflaten.

Innholdsoversikt

  1. Om Ceres
  2. Guide til Ceres

Om Ceres

Asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter inneholder millioner av asteroider. Over en million av dem er mer enn en kilometer i diameter. Beltets største beboer, Ceres, får imidlertid alle naboene sine til å blekne.

Ceres utgjør 25 prosent av all massen i asteroidebeltet og måler 939 kilometer i diameter. Ceres ble tidligere kalt en asteroide, men betraktes nå som en dvergplanet på grunn av sin kulerunde form.

Akkurat nå er Ceres relativt tett på jorden, samtidig med at Ceres står på linje med jorden og solen slik at overflaten er fullt opplyst av solen. De to faktorene betyr at Ceres står tydeligere fram enn vanlig.

Dvergplaneten er ikke synlig med det blotte øye, men man kan se den med en vanlig kikkert eller et teleskop.

Guide til Ceres

Stjernehimmel syd

Klokken 1 er Ceres om lag 45 grader over horisonten mot sør.

©

Slik gjør du

Du kan se Ceres om kvelden og natten etter 21. mars. Den stiger opp i øst ved solnedgang, og klokken 1 kommer den fram til sitt høyeste punkt på himmelen – 45 grader over den sørlige horisonten.

Er været dårlig 21. mars, kan du godt vente noen dager. Riktignok vil Ceres være litt lengre borte og lyse littegrann svakere, men i praksis vil det ikke bety noe.

Hvis været er klart flere netter på rad, kan du fotografere bevegelsen til Ceres i forhold til stjernene i bakgrunnen. Trikset er å ta et bilde på samme tidspunkt hver natt.