Skytten – Slik finner du stjernebildet Skytten

GUIDE TIL STJERNEBILDER: Stjernebildet Skytten er det 15. største stjernebildet av de 88 offisielle. Skytten kan ses om sommeren fra juni og helt fram til starten av september på den nordlige halvkule og om vinteren på den sørlige halvkule. Finn Skytten med stjernebildeguiden vår og lær mer om himmelen over oss.

Stjernebildet Skytten
© Shutterstock

Stjernebildet Skytten

Stjernebildet Skytten, på latinsk «Sagittarius», er plassert i sentrum av Melkeveien og har flere klare stjerner og stjernetåker.

En av de klareste kulehopene på nattehimmelen, K22, ligger i stjernebildet Skytten og kan ses med en vanlig kikkert på en stjerneklar himmel.

Det tekanne-formede stjernebildet representerte fabeldyret kentauren Kheiron, som er halvt menneske, halvt hest. Ifølge den greske mytologien var Kheiron sønn av titanen Kronos og nymfen Filyra som hadde hatt en affære.

Da Kronos' hustru Rhea fikk mistanke om forholdet, omskapte Kronos seg til en hest for å unngå avsløring. Dermed ble sønnen Kheiron født som halvt menneske, halvt hest.

Kheiron blir ofte avbildet som en skytter med en spent bue mellom hendene, noe som har ført til andre mytologier om stjernebildet – blant annet at konstellasjonen representerer Pans sønn.

I gresk mytologi fant Pan opp bueskyting og ble sendt ned på jorden av gudene for å underholde barna til Zevs og Mnemosyne, også kjent som de ni musene.

Skytten sendte ut legendarisk radiosignal

  1. august 1977 ser astrofysikeren Jerry Ehman igjennom data fra parabolantennen Big Ear, som leter etter radiosignaler fra verdensrommet.

Når et signal kommer inn, omsettes det til lange rekker av tall eller bokstaver og printes ut på papir.

Et svakt signal representeres i tall mellom 1 og 9, mens et sterkere signal får bokstaver fra A til Z. Sistnevnet forekommer stort sett aldri.

I 1977 var Big Ear rettet mot stjernebildet Skytten, og den tall- og bokstavkombinasjonen som tikket inn, fikk astrofysikeren Jerry Ehman til å sperre opp øynene.

Sekvensen «6EQUJ5» angav radiobølger 30 ganger kraftigere enn den vanlige bakgrunnsstrålingen. Jerry Ehman slo en ring til sekvensen med sin røde kulepenn og skrev «wow!» ved siden av.

Wow-signalet

I 1977 fanget astrofysikeren Jerry Ehman opp et kraftig radiosignal fra stjernebildet Skytten. Det oppsiktsvekkende signalet, som er den eneste antydningen til kommunikasjon fra fremmede livsformer i universet, fikk astrofysikeren til å slå ring til sekvensen og skrive «Wow».

© Big Ear Radio Observatory and North American AstroPhysical Observatory (NAAPO).

Signalet har siden den gang vært kjent som «Wow-signalet» og er den hittil eneste antydningen til intelligent liv i verdensrommet.

I måneden etter wow!-signalet rettet astronomene Big Ear mot stjernebildet Skytten, der radiobølgene kom fra. Men det 72 sekundene lange radiosignal gjentok seg aldri.

Senere har astrofysikere verden over diskutert signalets opprinnelse. Fant Jerry Ehman tegn på fremmed liv i universet den dagen, eller hadde parabolen bare fanget opp et rutefly eller lignende menneskeskapt teknologi som fikk den til å slå ut?

I 2017 kom den amerikanske astronomiprofessoren Antonio Paris med en mulig forklaring på det merkverdige fenomenet.

Sammen med teamet sitt kunne han dokumentere at to kometer – 266P/Christensen og P/2008 Y2 (Gibbs) – passerte gjennom den delen av stjernebildet Skytten der Wow-signalet ble fanget opp i 1977.

Paris mener at signalet ble utløst av en såkalt hydrogensky som fulgte en av kometene.

Det forklarer også hvorfor forskerne ikke klarte å fange opp Wow-signalet igjen, til tross for mange forsøk gjennom årene.

Slik finner du stjernebildet Skytten

I denne oversikten finner du noen av de mest tydelige stjernene i stjernebildet Skytten. Lysstyrke måles i den tilsynelatende størrelsesklassen, som er et astronomisk klassifiseringssystem som angir hvor lyssterke himmellegemer er for det blotte øye fra jordens overflate.

Stjernebildet Skytten

Arkab Prior (β)

Alternativt navn: Beta Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Arkab Prior en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,96.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 326,2 lysår

1

Rukbat (α)

Alternativt navn: Alpha Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Arkab Prior en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 3,97. Rukbat betyr «Skyttens knæ», og stjernen er dobbelt så varm som solen.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 169,79 lysår

2

Kaus Australis (ε)

Alternativt navn: Epsilon Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Kaus Australis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 1,85. Kaus Australis er den klareste stjernen i stjernebildet Skytten og den 37. klareste stjernen på himmelen.

Farge: Oransje-blå
Avstand til jorden: 143,2 lysår

3

Ascella (ζ)

Alternativt navn: Zeta Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Ascella en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,59.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 88 lysår

4

Albaldah (π)

Alternativt navn: Pi Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Albaldah en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,88.

Farge: Blå-hvit
Avstand til jorden: 521,9 lysår

5

Nunki (σ)

Alternativt navn: Sigma Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Nunki en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,05. Nunki er dermed den nest klareste stjernen i stjernebildet.

Farge: Blå
Avstand til jorden: 228,3 lysår

6

Kaus Borealis (λ)

Alternativt navn: Lambda Sagittarii
Lysstyrke: Fra jorden har stjernen Kaus Borealis en lysstyrke – eller en såkalt tilsynelatende størrelsesklasse – på 2,82. Stjernen markerer toppen av Skyttens bue.

Farge: Oransje
Avstand til jorden: 78,18 lysår

7
© Shutterstock